„Nem vagytok egyedül! – üzente a tüntetőknek Sargentini

N. Vadász Zsuzsa 2019. január 17. 11:11 2019. jan. 17. 11:11

Nem tervez magyarországi látogatást Judith Sargentini az Európai Zöld Párt holland képviselője. A Hírklikknek adott interjújában ugyanakkor üzent a szombati országos megmozdulás-sorozatra készülő magyaroknak.

„Nem vagytok egyedül!” – üzente a január 19-i  demonstrációkra készülő magyaroknak a holland politikus, hozzátéve: „az Európai Parlament kétharmada is mellettetek áll”. Világossá tette ugyanakkor, hogy a változásokat a magyar embereknek kell kicsikarniuk, de „mi itt vagyunk veletek”.

Üzent az Orbán-támogatóknak, Orbán-híveknek is. Azt tanácsolta, hogy próbáljanak kitörni a buborékukból, tájékozódjanak új, eddig nem használt magyar és külföldi forrásokból, kapjanak képet a valós helyzetről és tegyenek fel maguknak kérdéseket.

Judith Sargentini portálunknak nyilatkozva beszélt a  január végi újabb Magyarország-vitáról az Európai Parlement brüsszeli plenáris ülésén. Az ülést a  zöldpárti frakció kezdeményezte a Sargentini-jelentés tavaly szeptemberi kétharmados többséggel történt elfogadása óta Magyarországon bekövetkezett fejlemények és a  Miniszterek Tanácsának „totojázása” miatt. 

Az interjúban szóba került a májusi EP-választás, annak kampánya és tétje, Európa jövője, s természetesen hangsúlyosan a magyarországi helyzet. „Nem csak a magyarországi problémák, a magyar jogállamiság s demokrácia helyzete izgat, vannak aggasztó jelek másutt is, így Lengyelországban, Romániában, de még Olaszországban is, de Önöknél immár nyolc éve tapasztaljuk ezeket a negatív fejleményeket” – indokolta, hogy miért fókuszál ennyire Magyarországra. Látogatást azonban ide mostanság nem tervez,  aminek köze van ahhoz a kampányhoz, amit a magyar kormány indított ellene.

A Hírklikk Judith Sargentinivel készített teljes interjúját szombaton közöljük.