Nem vártak a kormányra a hajléktalanellátásban

HírKlikk 2021. április 12. 13:45 2021. ápr. 12. 13:45

Ennek köszönhető, hogy a járvány a vártnál kevesebb egészségügyi gondot okozott a körükben. A válság viszont egzisztenciális katasztrófát hozott.

A koronavírus-járvány és a járványügyi intézkedések a hajléktalanok életére és ellátására gyakorolt hatását vizsgálta egy felmérés, amelyet a Menhely Alapítvány végzett. Az eredményeket Győri Péter, az alapítvány elnöke ismertette egy online sajtótájékoztatón – közölte a 444.hu.

Az első hullám idején tömeges egészségügyi katasztrófára számítottak a hajléktalanok között, de ez végül nem következett be, elsősorban annak köszönhetően, hogy az ellátásban már 2020 márciusában nagyon jelentős védekezési protokollt alakítottak ki, nem vártak a kormány lépéseire, hanem önálló járványügyi intézkedéseket hoztak – mondta el Győri Péter.

A téli krízisidőszak alatt a szállók és a melegedők továbbra is szigorú szabályok szerint működtek. Az átmeneti szállókon rendszeres tesztelést vezettek be belépéskor, de területileg egyébként nagy volt az ingadozás a tesztek mennyiségében.

Budapesten a válaszadók 73 százalékát tesztelték legalább egyszer az elmúlt évben, az országos átlag 57 százalék volt, de Kecskeméten például már csak a 28 százalékukat, Nyíregyházán pedig még ennél is kevesebbet, mindössze 24 százalékukon végeztek tesztet.

A főváros egyébként hatalmas erőforrásokat mozgatott meg, elsősorban a Nyílt Társadalom Alapítvány egymillió eurós adományának köszönhetően. 13 000 tesztet és 8000 antigén tesztet, 100 ezer sebészeti maszkot, 4800 FFP2 típusú maszkot adtak az ellátóhelyeknek és a hajléktalanoknak. Emellett 528 000 adag meleg ételt biztosítottak, életmentő pontot nyitottak, és 71 bérlakást is rendelkezésre bocsátottak.

Országosan a teszteltek 19 százalékának volt valamikor pozitív teszteredménye (ez az összes válaszadó 10 százaléka). A 60 év fölötti korcsoportban viszont már 22-29 százalék között volt a pozitív tesztek aránya. A válaszadók négy százalékát kezelték kórházban koronavírus-megbetegedés miatt.

Győri Péter szerint rendkívül sajnálatos, hogy a Covid19 járvány hatásairól semmilyen más, akárcsak hasonló adatfelvétel eredményei nem ismertek Magyarországon. A hatóságok idáig nem adtak ki hivatalos adatokat arról, hogy hány hajléktalan személy fertőződött meg és/vagy került kórházba koronavírussal a járvány során.

A munkaképes (legfeljebb 60 éves) hajléktalanok 42 százaléka számolt be arról, hogy csökkent a jövedelme: a 29 évesnél fiatalabb korosztály 48 százaléka, a 30-39 év közöttieknek pedig 46 százaléka vesztette el valamilyen munkáját. Az abszolút jövedelem nélkül élők száma 2021 januárjában másfél-kétszerese volt a tavaly mértnek, és csaknem harmadukat a 29 évesnél fiatalabbak tették ki.

Forrás: 444.hu