Nem volt komoly migránspánik Hajdúnánáson

HírKlikk 2022. január 24. 20:00 2022. jan. 24. 20:00

Januárban bejárta a magyar sajtót, hogy Hajdúnánáson „komoly riadalmat” okozott, amikor a közelben dolgozó indiai vendégmunkások érkeztek a városban levő szállásukra, mivel a helyiek illegális határátlépőknek hitték őket, akikkel évek óta riogat a kormány propagandája.

Az Átlátszó megpróbált utánajárni a történteknek, szerintük közelebbről megnézve, árnyaltabb a kép.

A híradások alapján annyira nagy volt a félelem, hogy végül a polgármesternek, Szolláth Tibornak (Fidesz) kellett lenyugtatni a kedélyeket: a városvezetés egy közleményben nyugtatgatott, hogy nincsenek illegális migránsok Hajdúnánáson, akiket láthattak a helyiek, csak legálisan itt dolgozó vendégmunkások.

Az esetről mindenkinek a 2017-ben, Őcsényben történt incidens jutott eszébe, amikor néhány, legálisan itt tartózkodó menekült nyaralása váltott ki hatalmas gyűlölethullámot. Őcsényben akkor (látszólag) spontán falugyűlést hívtak össze, ahol tömegesen keltek ki a helyiek az ellen, hogy a legálisan itt tartózkodó külföldiek – akiket a tévében mutogatott „erőszakos migránsokkal” azonosítottak – belépjenek a faluba. A tömeghisztéria minden jelét magán viselő eset végül tettlegességig fajult, a szállást felajánló panziós autóját megrongálták, és hosszú időre el kellett hagynia a falut. Az eset azért is emlékezetes, mert Orbán Viktor az őcsényiek mellé állt, a történeteket úgy kommentálta, „helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.”

Hajdúnánás lenne az új Őcsény? Hajdúnánáson tömeges pánikról semmiképp nem lehetett beszélni: bár az Átlátszó által megkérdezett helyiek közül csaknem mindenki hallott róla, hogy „valakik” pánikoltak, olyannal nem sikerült beszélniük, aki saját maga félt volna az „illegális migránsoknak” vélt vendégmunkásoktól. A megkérdezett hajdúnánásiak közül csak egy ismert személyesen olyan embert, aki jelezte, hogy a vendégmunkásokat „migránsnak” vélte, és emiatt fél.

Ami bizonyítható, az az, hogy egy ember posztolt a Facebookon arról, hogy „migránsokat látott”. Ez indíthatta a fideszes városvezetést arra, hogy megnyugtatónak szánt közleményt tegyen közzé – a nánásiak többségéhez pedig ez a közlemény vagy már az országos média híradásai jutottak el.

Az orvosi rendelő előtt várakozó idősebb férfi például azt mondta a portálnak: „olyat nem ismerek, aki tényleg félne.” Hozzátette: „az a baj, hogy Orbánék teleszórták az országot azzal, hogy a külföldiek el akarják venni a munkádat. Ha nincs ez a gyűlöletkeltés, nem lett volna Hajdúnánáson sem probléma.”

Hasonlóról számoltak be a hajdúnánási közélet szereplői: „túlzás, hogy pánik volt, a Facebookon indultak el pletykák, de nem úgy tapasztaltam, hogy központi témává vált volna a városban, hogy migránsokat láttak” – mondta az Átlátszónak Kállai Zsolt ellenzéki önkormányzati képviselő. „Számos ügy van, ami ennél sokkal jobban foglalkoztatja az embereket” – tette hozzá.

Hajdúnánáson nem volt olyan közösségi felbolydulás, mint Őcsényben, nem hívtak össze lakossági fórumot, nem próbálták hatósággal megakadályozni a külföldiek belépését. Az Átlátszónak nyilatkozó helyi lakosok és önkormányzati képviselők egyike sem tud arról, hogy például bárki megpróbálta volna feljelenteni a vendégmunkásokat, vagy hogy történt volna velük szemben valamilyen atrocitás. Úgy tűnik, a pánik nem jelentett többet Facebook-posztoknál.

Egy hozzászóló azt írja, „nem lenne ezzel gond, ha az elmúlt évek kampányai nem arról szóltak volna, hogy mindenkit utálni kell, aki különbözik tőlünk.”

Többen úgy látják, jobb lett volna, ha előre szólnak, hogy vendégmunkások érkeznek majd, nem csak arra válaszul, hogy valakik ellenségesek velük.

Forrás: Átlátszó