Nem zárható ki, hogy hazaárulás történt a Gruevszki-ügyben

2018. december 7. 09:34

Bizalmas információk egész sora került nyilvánosságra Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra érkezéséről. Bizonyos vélekedések szerint a nyugati titkosszolgálatok szivárogtattak, mivel megelégelték, hogy Orbán jó viszonyt ápol Oroszországgal. A Magyar Demokratának nyilatkozó Földi László biztonságpolitikai szakértő ezzel szemben úgy látja, akár belső árulás is lehetett az információk kiszolgáltatása.

"Arctalan, névtelen, úgynevezett titkosszolgálati háttérrel rendelkező források elméleteivel van tele a média, legalábbis az ellenzéki térfele. Aktív, szolgálatban lévő titkosszolga ilyen nyilatkozatokat nem tehet, ha mégis, az – mondjuk ki nyíltan – hazaárulás" - mondta Földi László a Demokratának.

A szakértő hozzátette: egyáltalán nem zárható ki, hogy az egész belső munka volt. Ne legyünk naivak, azok az érdekkörök, amelyek Magyarország lejáratásában érdekeltek, már régen megtalálták ehhez a partnereiket Magyarországon, sajnos elég valószínű, hogy az államigazgatáson belül is. Ez lényegesen egyszerűbb magyarázat, mint hogy a CIA kémműholdja követi a magyar követségi autókat.

"Nikola Gruevszki Magyarországra szállítása szakmai szemmel nézve messze nem volt tökéletes akció. Az ilyen műveletek kivitelezésének megvannak a maga szabályai, például az, hogy nem publikusak. Az a tény, hogy fontos részletek kerültek napvilágra, jól mutatja, hogy valahol hiba csúszott a számításba

- hangsúlyozta Földi László biztonságpolitikai szakértő.