Nemény András: nehéz oltásellenesnek nevezni az ellenzéket, ha oltóhelyeket hoz létre

Millei Ilona 2021. március 18. 16:58 2021. márc. 18. 16:58

Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere a biztonságos oltások érdekében a háziorvosok kérését teljesítette, amikor a kormányhivatallal közösen megállapodott a városban kialakított oltóhelyek létrehozásáról. Azok el is készültek, de még most sem működhetnek. Valakinek ugyanis nem érdeke, hogy az ellenzéki önkormányzatok is bekapcsolódjanak az oltási folyamatba. A történet nem csak Szombathelyről szól, hanem arról is, hogy a nagypolitika a saját érdekei miatt képes föláldozni a szombathelyi oltóhelyeket és a szombathelyi embereket.

– Az ön számára mi volt az indítéka annak, hogy az önkormányzat tömeges oltópontokat állítson fel?

– Mivel a teljes alapellátó szolgáltatás az önkormányzathoz tartozik, és a háziorvosok ezt kérték tőlem. A háziorvosok először a kormányhivatalhoz fordultak, február 14-én, amelyik hozzánk, vagyis az önkormányzathoz küldte őket, és így együtt közösen állapítottuk meg, hogy az ő kérésüket, az oltóhelyek létrehozását tudjuk teljesíteni. Az orvosok konkrétan megmondták, hogy mit szeretnének, mert így tudják biztonságosan ellátni a feladatukat. Segítséget kértek az adminisztrációhoz is. Az is fontos volt, hogy a kormányhivatal, konkrétan György István államtitkár – aki most a támadásokat intézi ellenünk --, írásban megküldte, hogy van jogalap, a polgármester a katasztrófavédelmi törvény alapján létrehozhat ilyen oltóhelyeket. Őneki is írtunk, a kormánymegbízottnak is, aki azt írta vissza, hogy a György István küldte meg neki, mint az oltási munkacsoport vezetője, hogy ilyeneket lehet csinálni. Tehát ezt a kormánymegbízott az ő utasítása alapján tette, és azt írta le, hogy „az élet védelméhez szükséges intézkedésekben döntött a polgármester, ami kellő jogalap az oltóhely létrehozására. Ez alapján lehetősége van, hogy egészségügyi szolgáltatási helyszínt hozzon létre.”

– Végül is hány oltóhelyet csináltak?

– Három új oltóhelyszínt hoztunk létre, a Képtárban, a Savaria moziban és a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó volt Éva-malomban, és az egyik egészségügyi intézményben is kialakítottunk még két oltópontot. Összesen négy helyszínen 16 oltópontról beszélünk.

– Mennyi pénzt fordítottak ezeknek a kialakítására?

– A teljes összeg még nincsen meg, csak nagyságrendileg bruttó 4 millió forint, amibe beletartozik, hogy megmondták például, hány hűtőszekrényt kell vásárolnunk, vagy benne van annak a 60 embernek a teljes védőfelszerelése, védőruhája, akiket az önkormányzat adott segítségnek ehhez a feladathoz. Tehát nem csak az épület átalakításáról beszélünk, hanem azokról az előírásokról, amiket ők kértek. Megcsináltuk, közösen jártuk be a helyszínt, azt mondták, alkalmasak az épületek, és megmondták, hogy mi az, ami még szükséges hozzá, hogy teljesen működhessen.

– Mit gondol, miért változott meg a „politikai légkör” ez ügyben, hol veszett el a közös cél?

– Azt gondolom, valakinek nem érdeke az, hogy az ellenzéki önkormányzatok is bekapcsolódjanak az oltási folyamatba. Mert kormánypárti önkormányzatoknak ugyanezt engedélyezték.

– Ön egy elég elkeseredett Facebook posztot tett közzé ma reggel, amelyben többek között azt írja: „Úgy látszik két György István államtitkár van. Az egyik írásban felhatalmaz oltópontok létrehozására, a másik az oltópontok kialakítását baloldali propagandának nyilvánítja.” Elképzelhetőnek tartja, hogy ő áll az egész oltópontos történet mögött?

– Nem. Biztos vagyok benne, hogy ehhez ő kevés.

– Gondolja, hogy Hende Csaba a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője próbálja ily módon védeni a Fidesz nímbuszát?

– Nem gondolom.

– Magasabb szinten valaki?

– Ez a történet nem Szombathelyről szól.

– Hanem az ellenzék és a kormány viszonyáról?

– Nehéz úgy oltásellenesnek nevezni az ellenzéket, ha oltóhelyeket hoz létre. Ez az, ami szerintem átütötte az ingerküszöböt.

– Tudomása szerint Szombathely lakosságából eddig hány embert oltottak be?

– Nem tudom.

– Ön ilyen számokat nem is kap meg?

– Nem.

– Elképzelése sincs, hogy a 80 ezres szombathelyi lakosság mekkora része lehet beoltva?

– Azt hiszem, hogy az első tömeges oltási napon, amikor volt az a nagy káosz, mert nem sikerült kezelni a kormányhivatalnak az oltást, hatszáz ember lett beoltva. De akkor nem csak szombathelyiek jöttek, a megyéből is érkeztek oltásra emberek.

– Minden nap oltanak Szombathelyen?

– Háziorvosonként 15 oltást lehet számolni, és van 34 vagy 35 háziorvosunk, aki aktívan olt. Az állami oltásokat nem tudom, mert azokat a számokat nem kapjuk meg.

– Vakcinát kapnak?

– A háziorvosok ugyanúgy, mint mindenhol az országban megkapják a rájuk irányadó vakcinát. Az oltópontok létrehozása nem arról szól, hogy azt akarnánk, hozzanak több vakcinát. Az oltópontok létrehozása a biztonságos vakcinabeadásról szólt. A háziorvosok azt mondták, hogy itt Szombathelyen, egy megyei jogú városban sok olyan rendelő van, ahol két-három orvos rendel egy helyen. Ha rendelési időn kívül akarja valamelyikük beadni az oltást, akkor összekeverednek a rendelésre érkező betegek az egészséges oltásra várókkal. Vagyis nem alkalmasak a háziorvosi rendelők arra, hogy biztonságosan beadják az oltásokat. Előfordult már, hogy Covid-fertőzött beteg együtt üldögélt a váróban az oltásra várókkal. Ezt a háziorvosok nem tudják kizárni, ezért ez biztonsági kérdés is. Azt is mondták, hogy ők már az ütemezett oltásoknál is szeretnék ezeket az oltópontokat igénybe venni, mert sokkal biztonságosabb nekik, a tömeges oltásoknál pedig nem is lesz más választásuk, mert azt képtelenség lesz megoldani a rendelőkben.

– Azért kérdeztem, hogy vakcinát kapnak-e, mert beszéltem olyan ellenzéki önkormányzattal, amelyiknél azt mondták, ők oltanának, de nem kapnak a háziorvosok vakcinát…

– Azt mindig az országos kontingens alapján kapják. Nekem azt mondták tegnap, hogy nem tudják előre, hogy mikor mennyit kapnak, ahogy azt se, hogy melyik háziorvos kap többet, melyik kevesebbet, és miért. Ez azért van, mert nem ismerik az oltási tervet. Így nekik is nehezebb felkészülniük. Ráadásul az is a háziorvosok feladata, hogy letelefonálják az állami oltópontokra érkezőknek az időpontját. Nem csak azt, hogy hozzájuk mikor ki megy, hanem azokét is, akik az állami oltópontokra mennek. Ez dupla teher.

– Az önkormányzat azt is fölajánlotta, hogy adminisztratív segítséget nyújt. Ezt sem veszi igénybe a kormányoldal?

– Ehhez nem kell engedély, úgyhogy ezt csináljuk, 85 emberünk – egyébként pont holnaptól – telefonálni fog.

– Ön pedig tehetetlen egy olyan helyzetben, amikor minden eddiginél többen halnak meg Magyarországon Covid-fertőzésben, és folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma…

– Azt, hogy a probléma valós, és létezik, még ők is felismerték. A miniszterelnök Kunhalmi Ágnesnek az ezzel kapcsolatban feltett kérdésére a parlamentben azt mondta, hogy hozzá is eljutott, hogy a háziorvosoknak van ilyen jellegű problémája. És, hogy megkérte a közigazgatás szombathelyi vezetőjét, bárki is legyen az – mert az egyébként a jegyző, de tőle nem kérte –, vizsgálja ki, és segítsen a háziorvosoknak, hogy az oltásokat be tudják adni. A mai napig nem kereste őket senki.

– Mit tervez az önkormányzat, hogyan fognak továbblépni?

– Egyrészt az adminisztrációs segítséget megoldottuk, az lesz. Másrészt a törvény felé nem akarunk nyitni, ha kell… A probléma az, hogy minden adottság megvan ahhoz, hogy megnyissuk az oltópontokat, csak be kellene járni a kormányhivatalnak azokat. Most minden nap levelekkel bombázzuk az illetékeseket, az államtitkárt is. Abban a levélben, amiből már idéztem, azt is leírták, hogy a „Járási Hivatal Népegészségügyi osztályának feladata, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatásokhoz szükséges személyi, tárgyi feltételek meglétét ellenőrizze, az oltópontok megnyitása előtt.” Tehát az történik, hogy ebben a pillanatban nem végzik el a feladatukat. Azt még vizsgáljuk, hogy a jogi út lehetséges-e. Ez nem jogászkodás kérdése, mert azzal nem vagyunk beljebb. Leginkább megoldást szeretnénk. Mindig megpróbálunk a közös megoldás irányába hatni, mert előbb-utóbb úgyis szükség lesz új oltópontokra, és, ha ezek ki vannak alakítva, butaság lenne nem igénybe venni.

– Ön személyesen mit gondol erről az egész történetről?

– Én nagyon szomorú vagyok. Nekünk kutya kötelességünk az alapellátásban dolgozó orvosaink kérését megpróbálni teljesíteni. Akkor lehetnénk számon kérhetők, ha nem ezt tennénk. És azt látom, hogy ezt mindenki így gondolta a városban önkormányzati oldalról. Itt ilyenből sose volt rivalizálás. A nagypolitika pedig saját érdekei miatt föláldozta Szombathelyet, a szombathelyi oltóhelyeket és a szombathelyi embereket.