Német külügyminisztérium: aggodalomra ad okot a magyar koronavírus-törvény

HírKlikk 2020. április 1. 20:25 2020. ápr. 1. 20:25

Az európai értékek és az európai életforma védelmének fontosságát hangsúlyozták német kormányzati szóvivők szerdán, a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló, új magyar törvénnyel kapcsolatban.

Az Európai Unió (EU) csak akkor működhet értékközösségként, ha valamennyi tagja tiszteletben tartja és megvédi ezeket az értékeket – mondta Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő a minisztériumok szóvivőivel tartott szerdai berlini tájékoztatóján, a magyar jogszabály megítélésére vonatkozó újságírói kérdésre.

Hozzátette: a tagállamok indokoltan lépnek fel nagy elszántsággal a koronavírus-járvány fenyegetése ellen, de az állampolgárok védelme és a válság leküzdése mellett, az európai értékeket és életformát is meg kell őrizni. Ezért rendkívül fontos, hogy a járvány miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések „ne menjenek a(z EU-s) szerződésekben rögzített alapelveink és értékeink rovására".

Kiemelte, hogy a demokrácia nem működhet szabad és független sajtó nélkül, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét tiszteletben kell tartani, az egészség megóvására tett intézkedéseknek pedig meg kell felelniük az arányosság követelményének.

Maria Adebahr, a külügyminisztérium szóvivője aláhúzta, hogy éppen ezen tényezők miatt, „aggodalomra ad okot" egy olyan vészhelyzeti törvény, amely időbeli korlátozás nélkül, széles körű jogosítványokkal ruházza fel a kormányt.

Hozzátette, hogy Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere telefonon tárgyal a törvényről a magyar igazságügyi miniszterrel, Bärbel Kofler, a szövetségi kormány emberi jogi megbízottja pedig állásfoglalást adott ki az ügyben.

Az állásfoglalás szerint, válsággal terhes időkben hatalmas jelentősége van a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságának, és a jelenlegi, rendkívül nehéz helyzetben kiemelten fontos, hogy az EU tagországai érvényesítsék az arányosság elvét.

Forrás: MTI/Hírklikk