Német replőjáratok kapitányai megakadályozták több mint 200 menedékkérő hazatoloncolását

HírKlikk 2017. december 6. 19:05 2017. dec. 6. 19:05

Több mint 200 hazatoloncolásra jelölt elutasított menedékkérő elszállítását tagadták meg az idén németországi repülőjáratok kapitányai biztonsági okokból - írta szerdán a Die Welt című német lap a hírportálján kormányzati adatokra hivatkozva.

A Die Welt az ellenzéki Die Linke (Baloldal) szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére adott kormányzati választ idézve azt írta, hogy az idén szeptember végéig 222 elutasított menedékkérő hazatoloncolása hiúsult meg azért, mert valamely menetrend szerint közlekedő repülőjárat kapitánya megtagadta elszállításukat.

A leggyakrabban a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa csoport járatain nem sikerül a hazatoloncolás. A névadó Lufthansánál 63, a csoport Germanwings nevű tagjánál 22 ilyen eset történt.

A Lufthansa csoport a lappal közölte, hogy az adott repülő kapitánya minden egyes esetben még a fedélzetre lépés előtt felkeresi a kitoloncolásra jelölt elutasított menedékkérőt, és a személyes kapcsolat révén szerzett benyomások alapján hoz döntést arról, hogy az illető felszállhat-e a gépre. Amennyiben úgy látja, hogy a hazatoloncolandó személy veszélyezteti a repülésbiztonságot, a repülőgép parancsnokaként megtagadhatja az illető elszállítását.

A társaság hozzátette: az esetek túlnyomó többségében a hazatoloncolás "komplikációktól mentes, más utasok nem is vesznek észre belőle semmit".

Az elutasított menedékkérők hazajuttatását intéző szövetségi rendőrség némileg másként értékeli a légitársaságok és a kapitányok gyakorlatát. A Die Weltnek küldött közleményük szerint előfordul, hogy "nehezen érthető" okokból tagadják meg az illető elszállítását, "hiszen a hazajuttatandó személy kísérete, és adott esetben megbilincselése éppen a repülésbiztonság szavatolását szolgálja".

A Die Welt kiemelte, hogy nem csak azért hiúsulhat meg egy elutasított menedékkérő hazajuttatása, mert a repülőgép kapitánya nem engedi fel a fedélzetre. A Baloldal kérdésére adott kormányzati válaszból kiderül, hogy a január-szeptemberi időszakban további 87 esetben egészségi okokból nem tudták végrehajtani a hazatoloncolást, 331 esetben pedig az elutasított menedékkérő fizikai "ellenszegülése" miatt.

A német menekültügy egyik legnagyobb gondja az elutasított és távozásra kötelezett menedékkérők hazajuttatása. Ezt jelzi, hogy 2016 elejétől 2017 szeptemberéig a német hatóságok elutasítottak 550 413 menedékjogi kérelmet, de csupán 122 103 ember távozott az országból önként vagy kitoloncolás révén.