Németh Szilárd megint lesre futott

Nagy András 2019. január 17. 11:04 2019. jan. 17. 11:04

Újabb csepeli fideszes “elszámoltatási ügyben” született ítélet szerdán. A bíróság első fokon kimondta: nem követett el bűncselekményt a kerületi vagyonkezelő korábbi vezérigazgatója.

Vajúdtak a hegyek, de nem szültek még egy egeret sem – ezzel a mondattal kezdte az ítélet indoklását a bíró abban a perben, amit a 2010-ben hatalomra jutott fideszes városvezetés indított Szenteczky János, a csepeli városgazdálkodási cég (akkor nevén CSEVAK) korábbi vezérigazgatója ellen.

A fenti szavakból már sejteni lehetett, hogy megint lesre futott a Fidesz Csepelen. Szenteczky a 21órának a felmentést követően az ügy lényegéről elmondta: 2010 májusában, a Fidesz választási győzelme után már látszott, hogy Németh Szilárdék Csepelen össztűz alá veszik a baloldali városvezetést.

Az elszámoltatásnak csúfolt politikai leszámolás nem kímélte a vagyonkezelő működését sem, ezért Szenteczky a CSEVAK munkafolyamatait és a kollégáit is védve megbízott egy ügyvédi irodát, hogy részletesen tekintsék át, milyen jogi eszközökkel verhetők vissza a támadások.

Miután Németh Szilárdék a 2010 őszén rendezett önkormányzati választást is megnyerték, azonnal felmondták az ügyvédi iroda szerződését, és feljelentést tettek Szenteczky ellen hűtlen kezelés gyanújával, mondván: erre az ügyvédi megbízásra csak azért volt szüksége, mert “szorult a hurok a nyaka körül” és a saját érdekében megbízott ügyvéd költségeit közpénzből fizette – így mintegy hárommillió forinttal károsította meg a közvagyont.

Miután a fideszes feljelentés után a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, sőt, az ügyészség sem talált törvénysértést, a fideszes vezetésű vagyonkezelő pótmagánvádas eljárásban hívta perbe Szenteczkyt.

Ez a per ért véget első fokon szerdán, amikor a bíróság is kimondta: Szenteczky nem követett el bűncselekményt.

A döntést a csepeli városgazda jogi képviselője nem fogadta el és fellebbezett, ezért az még nem jogerős. A bíróság ugyanakkor több mint 330 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte az önkormányzati céget. És persze az sem mellékes, hogy a vagyonkezelőnek az elmúlt két év összes ügyvédi munkadíját is ki kellett fizetni – természetesen ezt is a csepeliek pénzéből.

Szenteczkynek 2010 óta a szerdai már nem az első felmentő ítélete. Az MSZP-s politikust több mint 50 ügyben jelentették fel 2010 után, ám az elmúlt években egymás után durrantak ki a Németh Szilárdék által folyamatosan fújt lufik.