Németország: egy politikai gyilkosság anatómiája

HírKlikk 2019. június 20. 09:35 2019. jún. 20. 09:35

A Walter Lübcke kasseli kormányelnök ellen június 2-án elkövetett gyilkosság mögött minden jel szerint szélsőjobboldali erők állnak - adta hírül a német sajtó, és ezen belül igen részletesen a Westfalenpost regionális orgánum. A német szövetségi ügyészség ezért hétfőn átvette a nyomozást a helyi szervektől. Az ügyészség a gyilkosságot már hétfőn politikai merényletnek minősítette, és több szakértő óvott a terrorveszély növekedésétől.

Lübckét háza teraszán lőtték le a június 2-ea virradó éjszaka. Korábban már többször megfenyegették a migrációval kapcsolatos, Angela Merkelt támogató politika miatt. Az őrizetbe vett gyanúsított biztonsági körökből származó értesülések szerint legalábbis régebben kapcsolatban állt neonáci szerveződésekkel, továbbá a trendőrséggel is kapcsolatba került egyebek között testi sértés és fegyver birtoklása miatt, és sajtóértesülések szerint közel áll a Combat 18 neonáci szervezethez, és része volt a német szakszervezeti szövetség 2009-es májusi rendezvénye elleni brutális szélsőjobboldali támadásban is - ezért 7 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A dortmundi és kasseli neonácik közötti kapcsolatok ismertek. Az egyes német tartományok neonáci szervezetei szoros kapcsolatokat ápolnak egymással, és gyakran rendeznek találkozókat külföldön, például Magyarországon.  

Az egyik szélsőség-kutató jelentős kockázati tényezőnek mondta, hogy a szélsőjobboldali körök meglehetősen frusztráltak, mert egyre kevesebben vannak a nyilvános megmozdulásaikon, és úgy vélte, ez a frusztráció várhatóan azzal jár majd, hogy nő a terrorcselekmények száma.

A szélsőjobboldali szerveződések 2018 nyaráig politikai fordulatban reménykedtek, de ez nem jött be, és az emiatti frusztráltság újra mobilizálhat és radikalizálhat egyes sejteket. Az ellenségképeket kijelölték - vélekedett a szakértő -, és ezért nem utolsó sorban az AfD-t, valamint más hasonló szervezeteket jelölt meg felelősként, amely hivatalosan ugyan elhatárolódik az erőszaktól, de nagyon jelentős mértékben hozzájárult az uszításhoz.  

Forrás: Hírklikk