Nemzeti agymosodát működtet az Orbán-kormány

HírKlikk 2022. november 27. 14:45 2022. nov. 27. 14:45

A jelenlegi hazai viszonyok között nincs demokrácia, miközben üres a kassza. Ez is elhangzott a Klikk TV Heti egyenleg című műsorának második részében, amelyben szóba került többek között a Magyarországnak juttatandó uniós pénzek sorsa is. Kuncze Gábor, volt belügyminiszter, politikus és Vicsek Ferenc újságíró vitatta meg a témát Bánó Andrással.

A Politico megszerezte azt tervezetet, amely szerint az Európai Parlament arra ösztönzi az Európai Bizottságot, hogy fokozza a nyomást az Orbán-kormányra és tartsa vissza az ígért forrásokat, miután Budapesten fontos döntéseket gátolnak. 

„Ebben a folyamatban az Európai Parlamentnek nem osztanak lapot” – közölte Kuncze Gábor. „Véleményt mondhat, a bizottság tagjain számon kérhetik a döntéseiket, de közvetlenül nem befolyásolhatja annak döntéseit.” Hozzátette, „az nyilván nem lehetséges, hogy nem adnak semmit, nem akarnak balhét Magyarországgal, nem vállalnának egy ekkora konfliktust. Valamit kapunk, ha nem is a teljes összeget, amit aztán itthon ellopnak, ezt ők is tudják már”.

Még három fontos ütőkártya van Orbán Viktor kezében, amivel zsarolhatja az uniót, említette Vicsek Ferenc. „Az egyik a vállalati minimumadó, a másik a finn-svéd NATO-tagság megszavazása és az Ukrajnának nyújtandó hitel. Van olyan kultúrkör itthon, ahol ez vagányságnak tűnhet, ’helyes, csicskáztassa csak Brüsszelt’.” Abban egyetértett, hogy az unió ennek ellenére nem teheti meg, hogy semmit ne adjon Magyarországnak.

„Kérdés, miként képesek ezt úgy menedzselni, hogy ne zuhanjon mindez a saját országaik politikusainak a fejére.” Emlékeztetett, hogy azért „mégis csak ezekből az uniós pénzekből folyik egy unió-ellenes nemzeti konzultáció Magyarországon”.

Jelezte, hogy ez a „nemzeti agymosodának is tekinthető propaganda a lakosság hatvan százalékával hitette el, hogy az EU szankciók formájában bombákat dobál Magyarországra, hiába jelennek meg tekintélyes szakértők cáfolatai itthon és külföldön egyaránt”.  Véleménye szerint bármit meg lehet etetni az emberekkel s „ilyen viszonyok között nincs demokrácia, miközben üres a kassza”.

„Bármennyi pénz jön, dicshimnuszokat fognak zengeni és szidalmazzák az európai baloldalt” – vélte Kuncze. „A szakértői elemzések pedig nem jutnak el az emberekhez. A bomba-propaganda viszont folyik a csapból.”

Vicsek Ferenc emlékeztetett, hogy „amikor lemondott a kormány az IMF-támogatásról, ’kipateroltuk’ őket, mint mondta Matolcsy, tették mindez azért, mert az IMF ellenőrizni akarta, hogy mire megy el a társadalom-politikai célokra szánt pénzük. Erre aztán inkább nem is költöttek.” 

 

Forrás: Hírklikk