Nemzeti emlékhely lesz a rákosmezei Királydomb

HírKlikk 2020. november 19. 04:30 2020. nov. 19. 04:30

Kedden tartották az Országgyűlésben a rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításáról szóló törvényjavaslat vitáját.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta: a középkorban a magyar állam életében a rákosmezei Királydomb ugyanolyan jelentőségű volt, mint most az Országház. A magyar nemzet múltja szempontjából a Királydomb kiemelt fontosságú helyszín, ennek megőrzése indokolt, ezért a kormány előterjesztése azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzeti emlékhelyként ismerje el – ismertette.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett híve annak, hogy a történelmi értékek fennmaradjanak az utókor számára, a nemzeti emlékhelyek pedig olyan, a magyar történelemben meghatározó jelentőségű helyszínek, amelyek a nemzet önképében kiemelt fontosságúak, és országos jelentőségű állami megemlékezések színhelyei lehetnek.

Elmondta: jelenleg 52 történelmi emlékhely van, nemzeti emlékhelyből 19-et tart nyilván a szabályozás, kiemelt nemzeti emlékhely pedig egy van, az Országház és környéke.

Az államtitkár hangsúlyozta: a helyszín kiemelt jelentőségű volt a magyar alkotmányos parlamentarizmus történetében.

Kitért arra is: a Királydombot ma a kollektív feledés veszélye fenyegeti. Jelenleg egy része lakóházakkal beépült, de a domb keleti része most is szabadon megközelíthető, így a nemzeti emlékhely funkciójának betöltésére alkalmas.

A pártok felszólaló képviselői támogatásukról biztosították az indítványt, amire reagálva, Orbán Balázs államtitkár kiemelte, hogy pártpolitikán túlmutató együttműködés rajzolódott ki a vita során.

Arról, hogy miért kell a magyar Országgyűlésben ilyen témákkal foglalkozni, azt mondta: működnie kell a parlamentnek a koronavírus második hulláma idején is. A javaslat azért kulcsfontosságú, mert ahogy elhangzott többször is, a területet meg kellett menteni, lépni, cselekedni kellett. Az a veszély fenyegetett, hogy beépítik – mutatott rá.

Az ingatlan további sorsával kapcsolatban kiemelte: a vonatkozó törvény egyértelműen rendelkezik róla, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) az, amelyik felméri és figyelemmel kíséri az emlékhelyek állapotát, és gondoskodik a nemzeti örökség megismertetést célzó programokról. Ez így lesz most is – jelezte.

Forrás: MTI