Nemzeti konzultáció indult Kádár Jánosról

Márkus 2019. május 29. 06:06 2019. máj. 29. 06:06

A Népi Front célja, hogy a fiatalok valós képet kaphassanak a Kádár-korszak valódi arcáról.

A Népi Front nevű nyíltan kommunista nézeteket valló szervezet online nemzeti konzultációt indított Kádár Jánosról. Mint közleményükben írják, az 1989. július 6-án elhunyt Kádár János nevével fémjelzett korszak megítélése megosztja a magyar társadalmat.

Köztünk vannak – sajnos egyre fogyatkozó mértékben – azok, akik átélték a Kádár-rendszer hétköznapjait és saját tapasztalatokkal rendelkeznek a szocializmus évtizedeiről. Az elmúlt 30 évben pedig felnőtt egy olyan generáció, amely csak a hivatalos (jobboldali) történelemírás alapján tudja megítélni a kádári időket - fogalmaz a közlemény.

A Népi Front szerint a Kádár-rendszer hivatalos megítélése egy sor hazugságon alapszik.

Napjainkban, amikor az Orbán-rendszert kiszolgáló történészek ipari méretekben űzik a történelem meghamisítását és átírását, kiemelt jelentősége van annak, hogy a fiatalok képesek legyenek az önálló, a hivatalos (és hazug) történelem-felfogást is kritizálni merő gondolkodásmódra - írják.

Ennek jegyében indították útjára a Nemzeti Konzultáció Kádár Jánosról nevű kampányukat, "amelynek célja, hogy a fiatalok valós képet kaphassanak a Kádár-korszak valódi arcáról olyan emberek véleménye által, akik nem csak tanultak Kádárról, hanem éltek is abban a rendszerben".

A kérdések között olyanok vannak például, mint egyetért-e azzal, hogy a Kádár-rendszerben nagyobb volt a létbiztonság, könnyebb volt lakáshoz jutni, de arra is válaszolhat a kitöltő, hogy a Kádár-rendszer jobban teljesített-e, mint az Orbán-kormány?

A Nemzeti Konzultáció eredményét 2019. július 6-án, Kádár János halálának évfordulóján fogják közzé tenni.