Nemzetközi helikopteres hadgyakorlat kezdődik Magyarországon

HírKlikk 2024. szeptember 29. 11:10 2024. szept. 29. 11:10

Öt ország és 13 légi jármű részvételével nemzetközi helikopterharcászati oktatóképző gyakorlat kezdődik hétfőn a pápai repülőtéren – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség egy H145M és egy H225M típusú helikopterrel vesz részt a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) által immár negyedik alkalommal hazánkban tartott gyakorlatán – mondta a tárcavezető. A háromhetes képzésen német, portugál, cseh és szlovák helikopterek és merev szárnyú repülőgépek hajtanak végre speciális harcászati feladatokat.

A repülések főként Veszprém és Somogy vármegyét érintik, kiemelten Pápát és Siófok térségét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett:

A Magyar Honvédség helikopteres személyzetének harcászati felkészítése elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopterprogramjaira épül. Magyarország 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig a Harcászati Helikopter Oktatói Képzéshez.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, a magas színtű kiképzés célja, hogy növeljék és fejlesszék az Európai Unió tagországainak helikopterképességét, valamint olyan helikopterharcászati oktatókat képezzenek, akik nemzetközi környezetben erősítik a haderők közötti integrációt – összegezték a Honvédelmi Minisztérium közleményében, amelyet az MTI-hez juttattak el. 

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom