Népszavazás lesz vasárnap Szentkirályon

2018. augusztus 18. 07:18

Népszavazást tartanak vasárnap a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon az M44-es gyorsforgalmi út helyi leágazásának három változatáról.

Tavaly decemberben a kormány úgy döntött, hogy egyelőre nem folytatódik az M44-es gyorsforgalmi út építése Nagykőrös felé, hanem a forgalmat egy 18,5 kilométer hosszú ideiglenes leágazással Szentkirály területén vezetik keresztül. A februárban megkapott tervek szerint a települést átszelő mellékutat átépítik, majd főúttá minősítik.

A szentkirályiak aláírásgyűjtésbe kezdtek, és két másik terv is született, lényegesen más műszaki tartalommal. Ezek alapján a település átszelő mellékút minősítése megmaradna, a teherforgalmat pedig a 44-es főútra terelnék. Így nem lenne szükség jelentős kisajátításokra, és a forgalomnövekedés is elviselhetőbb lenne.

Szentkirály a választásra jogosult lakosainak száma 1572. A népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele elmegy, és érvényes szavazatot ad le. Amennyiben a szavazatok több mint fele, vagyis közel négyszáz azonos választ tartalmaz, eredményes lesz a voksolás.