Nevet változtat a Zsigmond Király Egyetem

2017. december 17. 21:08

A Zsigmond Király Egyetem új néven, Milton Friedman Egyetemként, és új szerepben jelentkezik a magyar felsőoktatási piacon - közölte az intézmény honlapján.

A Zsigmond Király Egyetem új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség hosszú távú stratégiája alapján azt a célt tűzte ki, hogy a megújuló egyetem meghatározó szerepet töltsön be a magyar felsőoktatásban. Ennek szellemében az intézmény - az adminisztratív folyamat befejeztével - nevet vált, és Milton Friedman Egyetem néven folytatja működését. Ebben a törekvésben, a néhai Milton Friedman, Nobel díjas, magyar- zsidó származású közgazdász családja és a szellemi örökségét gondozó alapítvány az egyetemet formálisan is támogatja - olvasható a Zsigmond Király Egyetem oldalán.

Leszögezik: az egyetem teljes mértékben világi képzést nyújt, státusza egyházi fenntartású világi magánegyetem, amely piaci alapon működik, és alkalmazott tudományok egyetemeként biztosít oktatást.

Az intézmény és fenntartója kiterjedt nemzetközi egyetemi kapcsolatain keresztül a magyarországi innovációs eredmények piacra vitelét segíti elő - írják, hozzátéve: az amerikai Touro College berlini campusával együttműködve akkreditált német alapfokú üzleti képzést indítanak angol nyelven. A Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetemmel pedig közös tréningprogramot és startupközpontot indítanak a technológiai kutatási eredmények piaci transzferének támogatására.

Milton Friedman (1912-2006) a XX. század egyik legbefolyásosabb közgazdásza volt. Magyar, zsidó szülőktől származott, New Yorkban született. 1976-ban kapott Nobel-díjat. Az egyik legismertebb közéleti szerepet játszó nagyhatású Nobel-díjas, bár nem szokták megemlíteni a közismert magyar Nobel-díjasok között. Ronald Reagan és Margaret Thatcher konzervatív-neoliberális gazdaságpolitikájának fő kidolgozója volt.

Nézetei nagyban befolyásolták a különböző nemzetek kormányainak felfogását a gazdasági fejlődésről, a piacok és a monetáris politika szerepéről a gazdasági egyensúlyban, valamint a technológia és az innováció fontosságáról az összefonódott nemzetközi pénz és munkaerőpiacok teremtette versenyben. Nézetei nagy befolyással voltak több ország oktatáspolitikájára is.