Nézőpont: változatlanul nagy a bizalom a kormány válságkezelése iránt

HírKlikk 2020. május 3. 19:00 2020. máj. 3. 19:00

A Nézőpont Intézet felmérése szerint, a magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy most hétfőn megkezdődnek a központi írásbeli érettségi vizsgák, és csak 19 százalékuk osztja az ellenzék véleményét, miszerint inkább az iskolákban kapott jegyekből kellett volna osztályzatot ajánlani.

 A vasárnap az MTI-hez eljuttatott, április 29-30 között, ezer ember telefonos megkeresésével készült közvélemény-kutatás eredménye szerint, április végén is változatlanul nagy a bizalom a kormány válságkezelése iránt a magyaroknál. Négyből hárman (76 százalék) „teljes mértékben" vagy „inkább" elégedettek a kormány koronavírus terjedése elleni intézkedéseivel.

Azt írták: minden korcsoportban, településtípuson és minden iskolai végzettség szerint is a megkérdezettek legalább kétharmada elégedett a kormány munkájával, sőt, a kormánnyal szemben más kérdésekben kritikus választók 37 százaléka is elégedett a kabinet lépéseivel.

A Nézőpont Intézet szerint, az ellenzék elvesztette a járványhelyzetben az érettségi vizsgák megtartása körül kialakult politikai vitát. Az ellenzéki politikusok koncepciója, amely szerint a központi és egységes érettségi helyett az iskolákban a tanév során adott jegyek átlaga alapján ajánlják meg a jegyeket, csak a felnőtt magyarok 19 százalékának tetszik, 72 százalékuk inkább a kötelező vagy a szabadon választott, de megtartott érettségi pártján áll. Még az ellenzéki szavazók 60 százaléka is inkább az érettségi megtartását támogatja – tették hozzá.

A közvélemény-kutatásról beszámoló összesítés szerint, a magyarok 89 százaléka egyetért azzal, hogy az érettségi vizsga önkéntes, azon csak a felvételizőknek szükséges részt venniük, 75 százalékuk pedig azzal is egyetért, hogy a vizsga kezdetéig a diákok lemondhassanak az idei megmérettetésről, tehát a szokásosnál lazább szabályok érvényesüljenek.

Annak, hogy 2020-ban csak írásbeli vizsgákat rendezzenek, összességében 73 százalékos, a kormánykritikusok körében pedig 65 százalékos a támogatottsága, és a magyar társadalom 85 százaléka azzal is egyetért, hogy a reggelente zsúfoltabb közösségi közlekedés elkerüléséért hétfőn ne a megszokott 8 órától, hanem 9 órától legyen az érettségi – írták.

A Nézőpont Intézet szerint, az ellenzéki pártok álláspontja összességében és részleteiben is kisebbségben van a magyar társadalomban. Kitértek arra: az érettségivel az elmúlt héten csak a magyarok 42 százaléka foglalkozott, míg a koronavírus 82 százalékuk beszélgetéseiben volt téma.

Forrás: MTI/Hírklikk