Nézőpont: a Fidesz és a V4-ek támogatása kellett von der Leyen megválasztásához

HírKlikk 2019. július 17. 14:40 2019. júl. 17. 14:40

A Fidesz és a visegrádi négyek (V4) támogatása nélkülözhetetlen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének megválasztásához - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

 Elmondta, legalább 374 szavazat kellett ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megválasszák, a Fidesznek pedig 13 mandátuma van az Európai Parlamentben, s az új bizottsági elnök végül 383 szavazatot, tehát a szükségesnél kilenccel többet kapott.

A Fidesz és a V4-ek nemcsak megakadályozták, hogy a két úgynevezett csúcsjelölt hatalomra jusson, de hozzájárultak ahhoz is, hogy az általuk támogatott Ursula von der Leyen kerüljön pozícióba - hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

Kijelenthető az is - mondta -, hogy az európai baloldal nem vállalta fel Ursula von der Leyen támogatását, miközben a jobboldal és a liberálisok igen. "Egy nagyon furcsa helyzet van: Ursula von der Leyen egy jobbliberális jelölt (...), csak reménykedni lehet magyarként, hogy a jobbon lesz a hangsúly" - fogalmazott.

Forrás: MTI/Hírklikk