Nézőpont: ötmillió magyar büszke a rendőrökre

HírKlikk 2018. október 22. 16:45 2018. okt. 22. 16:45

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire; ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 27 százaléka mondja - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az Astoriánál történt október 23-i rendőri roham 12. évfordulója alkalmából készítettek.

A közlemény szerint a rendőrviccek iróniája és a tizenkét évvel ezelőtti Astoria téri rendőrattak miatti bizalomvesztés már a múlté.

Nem alaptalan feltételezni, hogy a határvédelem sikere az egyik oka a várakozásoknál jobb rendőrségi imázsnak - írja a Nézőpont Intézet.

A kutatás szerint minél idősebb valaki, annál inkább büszke a magyar rendőrök teljesítményére. A 18-29 évesek 49 százaléka, a 30-39 évesek 56 százaléka gondol jó szívvel a rendőrökre, míg az 50 évesek vagy annál idősebbek bő kétharmada van jó véleménnyel róluk.

A fiatalabb korosztályokban sincsenek többségben azok, akik a rendőrökről negatív véleménnyel vannak. Nem büszke a magyar rendőrökre a 18-29 évesek 41 százaléka, a 30-39 évesek 30 százaléka, az idősebb korosztályba tartozóknál pedig még tovább csökken ez az arány.

Átlag feletti arányban azonosulnak a rendőrséggel a megyei jogú városokban élők (68 százalék), valamint a szakmunkások (69 százalék), viszont Budapesten az országos átlag alatt teljesítettek a rend védői (57 százalék).

A kutatás szerint abszolút számokra fordítva mindez azt jelenti, hogy ötmillió felnőtt szerint Magyarország büszke lehet a rendőreire; közülük 800 ezren élnek Budapesten, 4,2 millióan vidéken.

A pártpreferencia szerinti megoszlás alapján csak a Jobbik-szimpatizánsok között vannak többségben azok, akik a rendőrségről negatív véleménnyel vannak. A párt szimpatizánsainak 43 százaléka büszke csak a magyar rendőrökre, 51 százalékuk nem.

A baloldaliak 58 százaléka, a kormánypárti szimpatizánsoknak pedig 77 százaléka nyilatkozott pozitívan a rendfenntartókról. A jobbikosokon kívül nincs olyan mérhető támogatottságú párt, amelynek szavazói körében ne lennének többségben a rendőrségről pozitív véleménnyel bírók - hangsúlyozták.

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása 2018. szeptember 21-26. között készült ezer felnőtt telefonos megkérdezésével.