Nézzük más szemszögből

HírKlikk 2019. március 24. 17:53 2019. márc. 24. 17:53

A magyar belpolitika izgalmas kérdése, hogy a FIDESZ felfüggesztésekor az Európai Néppárt (EPP) mennyire „árulta” el alapértékeit, mennyire vált politikájuk elvtelenné? Erre a kérdésre sokakkal ellentétben az a válaszom, hogy sehogy.

Lehet persze érvként felhozni E. Macron sem éppen dicsérőleg kommentálta a történteket. Azonban  nem szabad elfelejteni azt a nyílt titkot, hogy egy új frakció megalakítása lebeg a francia elnök szeme előtt. Így aztán nem durván, de természetes módon bemutatta, hogy ebben sem ért egyet az EPP vezetésével.

Ebben a gondolat kísérletben eltekintek attól a jogos észrevételtől, hogy az EPP miért tűrte a FIDESZ elszabadult hajóágyú viselkedését jámbor türelemmel, szinte a kampány megkezdéséig.

A politika lényege, hogy a kialakult értékrendünk által determinált  célunk elérése érdekében, a pillanatnyi lehetőségek közül kiválasszuk az optimálisnak tűnőt. Megtaláljuk az elvont és a racionális feltételek lehető legjobb egyensúlyát.

Ennek alapján 60 -70 nappal az EP választások előtt mi más lehetett a legfontosabb cél, mint az Európa szerte kedélyeket borzoló  EPP - FIDESZ vita mielőbbi lezárása? Az én olvasatomban ez nem egy elvtelen kompromisszum, mert megértem, hogy a legfontosabb a várható mandátumszám optimalizálása.  Nem vitatható az az Európai közös feladat, hogy ne válhasson a növekvő mandátumszámú szélsőséges, EU szkeptikus közösség blokkoló erővé, az új EP-ben. Ez szinte minden mást felülíró követelmény a jövő érdekében. A botrány eszkalálása időben és térben az EPP és ezáltal az EU párti erők esélyeit csak ronthatta volna.

Mert látni kell Európa jövője szempontjából nem a FIDESZ kint vagy bent léte az igazi probléma hanem az, hogy  az integráció folytatását vagy annak akadályozását célul kitűző EU pártiak és EU ellenzők, a centrumot megtestesítő demokraták és a szélsőséges nézeteket vallók aránya miként alakul a májusi választásokon.    

Tudomásul kell vegyük, hogy ehhez képest Magyarország belpolitikai helyzete,  beleértve a FIDESZ pávatáncát is kevésbé zavaró tényező az új összetételű EP megalakulásáig.

Amennyiben ezt elfogadjuk az EP választás jelentős tétjének akkor ez igaz a magyar nemzeti választásra is, hiszen minden egyes mandátum fontos ebben a vetélkedésben. Sajnos ma a NER áll nyerésre mivel nagy valószínűséggel egy – esetleg  két – mandátummal növelheti EP küldöttségének létszámát.

Ha ez bekövetkezik akkor  a következmények sem maradnak el:

Ezért aztán a demokratikus ellenzék dobja félre az önkormányzati választásokra való egyeztetések „fügefa levelét”. Mert ez csak arra jó pillanatnyilag, hogy elterelje a figyelmet a valódi politikai feladatról!

Ez pedig, hogy egy vagy két közös listával megakadályozni a Fidesz mandátum növekedését, mert ez nem csak magyar érdek de valóban európai közös érdekünk. Ma Magyarországon csak a FIDESZ-től „történő mandátum rablás” hitelesítheti az Európa pártiságot. Minden ami ezzel szembe megy az a NER hazai és a szélsőségek európai erősödését szolgálja.

Szerző: Moskovits Péter (volt fővárosi képviselő)