Nincs áttörés az iráni atomalkuról szóló tárgyalásokon

HírKlikk 2021. június 21. 11:52 2021. jún. 21. 11:52

Nem hoztak áttörést az iráni atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások vasárnapi egyeztetései Bécsben. Az EU és Irán képviselői további konzultációkat folytatnak majd. A nézeteltéréseket nem sikerült feloldani, a főtárgyalók szerint ezeket nem lesz könnyű áthidalni.

Enrique Mora európai uniós főtárgyaló úgy értékeli, hogy a felek közelebb kerültek egymáshoz, mint egy héttel korábban, de még sok erőfeszítésre van szükség a megegyezés eléréséhez. Több technikai kérdésben zajlott előrelépés vasárnap, és minél több tényező megvilágosodik, annál világosabban rajzolódnak ki a politikai problémák – írja az Euronews.

Az iráni politikai helyzetről is kérdezték az EU főtárgyalóját. Enrique Mora hangsúlyozta, hogy az EU nem ítélkezik az iráni politikai folyamatok fölött, a megegyezést kell keresni.

Az iráni főtárgyaló, Abbász Aragcsi szerint is konzultációkkal kell folytatni a küldöttségek munkáját. Az iráni küldöttség még vasárnap visszatért Teheránba, és egyelőre nem világos, mikor indulnak újra az egyeztetések az osztrák fővárosban.

Mhail Uljanov orosz követ úgy értékeli, hogy a diplomáciai erőfeszítések lehetőségei kimerülőben vannak, vagyis eljön a politikai döntések ideje.

Izrael részéről az új miniszterelnök értékelt, szókimondóan fogalmazott. Naftáli Benet hangsúlyozta, hogy Raiszi megválasztása az utolsó esély arra, hogy a világhatalmak felébredjenek. Amikor visszatérnek a nukleáris tárgyalásokhoz, meg kell érteniük, kivel egyezkednek. „Ezek az emberek gyilkosok, tömeggyilkosok" – érvelt az izraeli kormányfő.

Az iráni elnökválasztáson a keményvonalas Ebrahím Raíszi győzött pénteken, és augusztusban veszi át az elnöki hivatalt Haszan Róhánitól, az atomalku támogatójától. Teherán célja a szankciók elkerülése marad.

Forrás: Euronews