Nincs lefutva a Fidesz kilépése a Néppártból

NVZS 2019. május 24. 09:59 2019. máj. 24. 09:59

Egyáltalán nem lepődött meg Szent-Iványi István külpolitikai szakértő azon, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje visszatáncolni látszik az elmúlt időben mutatott keményebb kiállásától a Fidesz és a pártcsoport jövőbeni kapcsolatát illetően. „Weber soha nem is volt az élharcosa a Fidesz kizárásának, főleg saját karrier-szempontjai miatt állt csak bele ebbe, amikor úgy ítélte meg, hogy nincs más lehetősége” – mondta Szent-Iványi.

A Fideszt azért nem zárták ki az EPP-ből, s választották inkább Orbán pártjának a felfüggesztését, hogy „elkerüljék az arcvesztést, és egyben tartsák az EPP különböző irányvonalait követő pártokat.... Orbán Viktort sokan csodálják az Európai Néppártban a hagyományos értékek melletti kiállásáért és a bevándorlás elleni kemény fellépése miatt– fogalmazott Weber a Financial Times-nak. 

A HVG szúrta ki a cikket, amelyhez Weberrel is beszélgetett a lap újságírója. A néppárti politikus a többi között felhánytorgatta, hogy „mindenki csak a jogállamiságról kérdez. Nem Törökországról, nem a klímaváltozásról, nem a kereskedelemről”, s nagy hibának mondta, hogy a szociáldemokraták pártkérdést csináltak a témából.

„Jómagam eredetileg is azt mondtam, hogy Weber csak kényszerűségből állt bele a Fidesz ilyen mélységű bírálatába és később abba, hogy felfüggesszék tagságát a pártcsoportban” – szögezte le Szent-Iványi, aki szerint végig látszott is a csúcsjelölt taktikázása.

Nem véletlen, hogy ő maga hozta össze a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) közötti együttműködést, amely elvben lehetővé tehetné az előbbi Budapesten maradását, ráadásul úgy állította be, mintha a CEU lenne az egyetlen ügy, mondott egy árulkodó példát.

„Weber taktikázik és számol, főleg most, hogy látszik: a Néppártnak csökken, a Szociáldemokratáknak pedig – főleg, hogy a britek is szavaznak – nő a mandátumainak a száma, s megközelítheti a 15­0-et, miközben az EPP a Fidesz képviselők nélkül 160 körüli eredményt érhet el – fejtegette a külpolitikai szakértő.

Webernek azt is mérlegelnie kell, hogy hányan követnék Orbánt, ha kitennék-kilépne az EPP-ből, illetve hányan távoznának akkor, ha mégis bent maradna. Orbánnak jó szereplést prognosztizálnak, ráadásul a Fidesszel együtt vélhetően távoznának a szlovénok és az RMDSZ (ha egyáltalán bejut végül) mindenképpen, esetleg a felvidéki magyarok – s ezzel olyan helyzet is kialakulhat, hogy a baloldal megelőzi a Néppártot, veszélybe sodorva Weber jövőbeni pozícióját.

Ugyanakkor, ha a Fidesz marad(hat)na a Néppártban, akkor nagy valószínűség szerint többen kilépnének, nagyjából hét párt számára ugyanis elvi kérdés a Fidesz távozása.

Realitás az is, hogy néhány párt eleve kilép, például a Macron-féle csoportosuláshoz pártol át. Így plusz veszélyt jelent most az is, hogy ha megy a Fidesz és vele együtt többen, illetve távoznak a liberálisok az EPP-ből, akkor nem a Néppárt marad a legnagyobb pártcsoport az EP-ben – viszi végig a logikai gondolatmenetet Szent-Iványi. A külpolitikai szakértő összegzése szerint „ezért is taktikázgat és számolgat Weber folyamatosan, próbál lavírozni, s ezért nem meglepő az, amit a Financial Timesnak mondott”.