Nincs ok a sietségre, Magyarországon nem olvadnak a jéghegyek

Föld S. Péter 2019. június 27. 08:09 2019. jún. 27. 08:09

Gulyás Gergely az országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén arról beszélt, hogy az EU-nak van egy 2030-as célkitűzése, ezt senki sem vitatja, ezért nincs ok a sietségre a tekintetben, hogy 2050-ig minek kell történnie. Mindezt annak kapcsán említette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a múlt héten Csehország és Lengyelország mellett Magyarország vétója miatt bukott meg az a terv, amely 2050-re klímasemlegessé tette volna az Európai Uniót.

Gulyás Gergelynek, mint mindig, ezúttal is igaza volt. Tényleg nincs ok a sietségre. Ha így lenne, Áder János már régen megszólalt volna. Az államfő ugyanis köztudottan a Föld jövőjének elsőszámú védelmezője, olyan ember, aki egyetlen megszólalásában sem mulasztja el megemlíteni, hogy a környezet védelme mennyire fontos. Egyedül a hazai állapotokat illetően viselkedik visszafogottan Áder János, nem mond semmit a magyarországi fák tömeges kivágásáról, a Városliget tönkre tételéről. Legújabban például a Székesfehérvár mellett elhelyezett, nagymennyiségű Horvátországból érkezett fekália – mondhatjuk szarnak is - elhelyezése kapcsán szólalhatott volna meg, nyilván meg is teszi majd valamikor, amikor más, bokros teendői már nem akadályozzák meg ebben.

Úgyhogy, egyet kell értenünk Gulyás Gergellyel. Nem kicsit, nagyon. Mert tényleg nincs ok a sietségre, Magyarországon például nem olvadnak a gleccserek, nem esnek a tengerbe fél Dunántúl nagyságú jégtömbök, nem pusztulnak el élelem híján a Budapesten és más magyar nagyvárosokban élő jegesmedvék. Budapest belvárosában az esőerdők területe sem csökken szignifikánsan, sőt, megállapíthatjuk, hogy a bulinegyedben semmivel sincs kevesebb esőerdő, mint tíz évvel ezelőtt volt. Minek izgulni: kicsit meleg van, de majd elmúlik a rekkenő, jön a tél, akkor meg majd hideg lesz és fázni fogunk. Nem kell semmit elsietni, örüljünk annak, hogy lesz egy szép nagy Attila szobrunk, Kásler Miklós minisztériuma már nagyon rajta van az ügyön, azt majd mindenki csodálhatja, miközben sorban áll vízért, mint azt milliók már most is teszik Indiában.