Nincsenek fideszes parkolóhelyek és ellenzéki fák

Lovász Péter 2019. november 18. 10:16 2019. nov. 18. 10:16

Kis ügyeket, nagy ügyeket, országos ügyeket is el lehet intézni normálisan, ha a felek között erre adott a politikai szándék. Karácsony Gergely és Pokorni Zoltán a Normafa-vidék rendezéséhez megtalálták az egyedül helyes módszert: egy asztalhoz ülnek és megbeszélik a főváros és a Hegyvidék közös érdekű dolgait. Ha Dömötör Csabát nem hívják meg a megbeszélésre, lehet a problé-ma bármily komplikált, megtalálhatják a modus vivendit.

Az eset dióhéjban és vázlatosan ennyi: a hegyvidéki önkormányzat évek során azt tapasztalta, hogy télidőben (és máskor is) a fővárosiak sokan autóznak a Normafához, hogy családostul élvezzék az évszak szabadtéri örömeit. Ha elég hó esett, és jó idő van, a látogatóknak nem jut elég parkolóhely, a kocsikat beállítják a fák közé, ami ronda, kényelmetlen és ártalmas a környezetre. Az önkormányzatnál azt gondolták: a megoldás új parkolóhelyek létesítése, s ehhez 200 fa kivágását vették tervbe.

Ez a szándék viszont a környéken lakóknak nem tetszett. Az ottaniak nem akarják egyetlen fa kivágását sem, amint annak sem örülnek igazán, ha kirándulók nagy sokasága mászkál a Normafánál, mert mindenféle szemetet eldobálnak, vidáman hangoskodnak, a fák közé az erdőbe parkolnak, mindent összevetve: a kirándulók többen vannak, mint ahány látogatót az élő környezet egészségesen elviselne. Rémes dilemma! A helybéliek nem akarják, hogy ott bármely okból bárki is fákat vágasson ki. Viszont kellene a több parkolóhely, és jó lenne a fogaskerekű vasút vonalát is meghosszabbítani a Normafáig. A megoldáshoz vezető első értelmes lépés: Pokorni és Karácsony találkozója.

Nincsenek fideszes parkolóhelyek és nincsenek ellenzéki fák. A fogaskerekű vasút is a budapestiek közös kincse. Mi sem egyszerűbb, mint kielégítő megoldást találni a bonyolult helyzetben, ha van jó szándék. Az is lehetséges, hogy a kormány támogatására is szükség lesz. Ennek ellenére Dömötör Csaba államtitkárt célszerű lesz az ügytől távol tartani!