Norbi egy bunkó, de addig jó, míg Orbán él

Föld S. Péter 2020. január 23. 07:25 2020. jan. 23. 07:25

A fitneszguru szerint, azért sok a válás Magyarországon, mert a nők szülés után nem fogynak vissza, és így már nem kívánatosak a férjük számára. A miniszterelnök bejelentette, hogy a jogerős bírósági ítélet ellenére, nem fizetik ki a gyöngyöspatai romáknak járó kártérítést. Az első mondat nettó bunkóság és S. N. fitneszgurut jellemzi, a második annak jelzése, hogy Magyarország kormánya, élén a miniszterelnökkel, magasról tesz a jogállamra.

Schobert Norbert mondatából össznépi vita kerekedett, szinte mindenki elmondta a véleményét. A legtöbben nem a fitneszguru pártját fogták, „rajongóinak” tábora jelentős mértékben csökkent, és voltak, akik az általa forgalmazott termékek bojkottjára szólították fel az embereket.

A miniszterelnök megszólalása ennél jóval kevesebbeket zavart. Ráadásul sokan egyetértenek vele, mert úgy gondolják, hogy munka nélkül ne szerezhessen senki jövedelmet. Ezek az emberek úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy a kártérítés nem jövedelem, hanem valamely elszenvedett sérelem jogi úton történő ellentételezése.

Ilyen országban élünk. Ha valaki egy otromba bunkósággal magára irányítja a figyelmet, róla beszél a fél ország. Ha viszont egy másik valaki nem tesz mást, „csupán” – miniszterelnökként - semmibe veszi a jogállamot, azt az emberek különösebb zokszó nélkül tudomásul veszik.

Nem arról van szó, mintha szeretnénk Orbán rendszerét. Nem szeretjük, de képesek vagyunk együtt élni vele. Tudjuk, hogy milyen ez a rendszer: csalásra, lopásra, hazugságra épül. A rendszer is tudja rólunk, hogy milyenek vagyunk. Ismer bennünket, hisz belőlünk való. Mi teremtettük, a saját gyönyörűségünkre.

A rendszer megtűr bennünket, mert mi is elviseljük őt. Nem kívánja, hogy szeressük, még csak úgy sem kell tennünk, mintha kedvelnénk. Neki az is elég, ha nem látványosan utáljuk.

Addig jó, míg Orbán él. Ránk épül ez a rendszer, mert tudja, hogy ránk lehet építeni. Megbízhatóak vagyunk, fásultak, fát lehet vágni a hátunkon. Megszoktuk Orbánt, és nem lázadunk ellene. Megvetjük és lenézzük. Megvett minket, ezért megvet és lenéz bennünket.

A morgás joga megmaradt, ha jut pörkölt és uborka, miénk a világ. Norbi egy bunkó, a gyöngyöspatai romákkal meg majd csak lesz valami.