Novák: a házasság ma a reneszánszát éli

2018. február 14. 13:32

A házasság nem ment ki a divatból, Magyarországon ma a reneszánszát éli, a fiatalok bátrabban mernek tervezni, kiszámíthatóbbnak, biztonságosabbnak érzik a jövőjüket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán egy csepeli sajtótájékoztatón, amelyen egy civil szervezet azt ünnepelte, hogy egy éve indította el jegyescsomagját.

Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy míg 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett.

Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak, kevésbé esnek szét, mint korábban.

Közölte, több friss felmérés is azt igazolja, hogy a fiatalok házasságban, családban, gyerekekkel képzelik el a jövőjüket. A kormánynak ezért is feladata, hogy kiemelten támogassa a családokat, különösen idén, a családok évében - fűzte hozzá az államtitkár.

A "Fiatal Családosok Klubja" jegyescsomag kezdeményezésének lényege, hogy az önkormányzatokkal közreműködve megajándékozzák a házasságot tervező párokat. 

Az alaptörvényre utalva emlékeztetett arra, hogy az a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként írja le, és jogilag is ezt tették elfogadottá Magyarországon.

Király Nóra, a Ficsak alapítója, Újbuda alpolgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy a civil szervezet elkötelezett híve a házasság intézményének, és annak, hogy ezekben minél több gyermek szülessen. 

Elmondta, az "útravaló jegyescsomagot" már 11 önkormányzatnál adják át az anyakönyvvezetők a házassági szándékukat bejelentő fiatal pároknak. Azt mondta, céljuk a csomaggal az, hogy a házasságokat megerősítsék, és hogy minél kevesebben váljanak el. 

A jegyescsomag díszdobozában egyebek mellett egy jegygyűrűpárnát, egy "esküvői munkafüzetet", a Jövőnk könyve - házasságra hangolva című könyvet, valamint az Emmi házasulandókat érintő tájékoztató kiadványait helyezték el.

Újdonságként rövidesen egy "párkapcsolati tesztfüzetet" is kapnak a jegyespárok - mondta Király Nóra.