Novák: Jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek

HírKlikk 2019. december 12. 18:55 2019. dec. 12. 18:55

Diabétesszel élőket támogató szervezetekkel egyeztetett Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott csütörtökön.

Novák Katalin – az MTI-nek telefonon nyilatkozva – emlékeztetett arra, hogy a kormány új intézkedéscsomagjának köszönhetően, jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjuk.

A döntés értelmében, a társadalombiztosítás befogadja, azaz támogatja a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, egyes eszközöknek magasabb lesz a tb-támogatásuk, felülvizsgálják a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeit, és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek – tette hozzá. Megjegyezte, az intézkedések részleteinek kidolgozásához kérték a találkozón a szervezetek segítségét.

Az államtitkár kiemelte: ezek mellett hosszú távú feladatok is vannak. Például az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek számára minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy biztonságosan részt vehessenek a köznevelésben és a közétkeztetésben, a pedagógusok pedig ehhez megfelelő képzést kapjanak.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, őket és családjukat segíteni kell. Ehhez szoros együttműködésre van szükség az egészségügy, az oktatás és a szociális terület, valamint az érintett társadalmi szervezetek  között.

Forrás: MTI/Hírklikk