Novák Katalin: már több mint kétezren igényelték az autóvásárlási támogatást

HírKlikk 2019. július 4. 19:00 2019. júl. 4. 19:00

Már több mint kétezren nyújtottak be kérelmet csütörtök délig a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-vel, telefonon ismertetve a legfrissebb adatokat.

Novák Katalin elmondta, a legfeljebb 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást az államkincstárnál lehet igényelni, az ügyintézés pedig elektronikus is megtörténhet. A kérelmek jelentős része is elektronikusan érkezik be, de személyesen, postai úton és a kormányablakokon keresztül is nyújtottak be igénylést - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a támogatás zárt végű lízingszerződés esetén is kérhető, valamint felhasználható önerőként, amennyiben valaki hitelt is igényel az autóvásárláshoz.

A családvédelmi akciótervhez kapcsolóan három nap alatt több mint hatezer alkalommal intéztek ügyet a kormányablakokban, tehát naponta körülbelül kétezer érdeklődő fordult meg a hivatalokban - ismertette Novák Katalin. Hozzátette, az egyik kereskedelmi bank arról számolt be, hogy a babaváró támogatást már ötven ügyfélnek folyósította. 

Az államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy a babaváró támogatás a június 30. éjfél után született gyerekekre vehető igénybe, de a július kivételes hónap, mert az ebben a hónapban születő gyerekek után - július 31-ig bezárólag - utólag is lehet igényelni a kölcsönként induló támogatást, amelynek 30 százalékát a második gyerek érkezésekor elengedik, a harmadik gyereknél pedig a még fennálló tartozást teljes mértékben jóváírják. 

Az idei költségvetésben 50 milliárd forintot, jövőre pedig több mint 160 milliárd forintot irányzott elő a kormány a családvédelmi akciótervre - közölte az államtitkár.

Kiemelte, a támogatások iránt folyamatosan nagy az érdeklődés a bankfiókokban és a hivatalokban, komolyabb fennakadásról nem tudnak.

A felmerülő kérdésekre a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon kaphatnak választ az érdeklődők, a csalad.hu oldalon pedig általános tájékoztatás található az akcióterv egyes elemiről - fűzte hozzá Novák Katalin.

 A családvédelmi akcióterv négy eleme - a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanra és a kibővített jelzáloghitel elengedés - hétfőn lépett életbe. Ezekkel együtt elindult a falusi csok is, amely majdnem 2500 településen segíti a lakásvásárlást és -felújítást.

Forrás: MTI/Hírklikk