Novák Katalin: Nagy az érdeklődés Németországban a magyar családpolitika iránt

HírKlikk 2020. január 13. 21:05 2020. jan. 13. 21:05

Egyre nagyobb az érdeklődés Németországban a magyar családpolitika iránt – mondta Novák Katalin a közmédiának hétfőn, Berlinben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vezető német politikusokkal tárgyalt és részt vett „A munkavállalás és a család összeegyeztethetősége mint a gazdaság és a politika közös feladata" című tanácskozáson, amelyet német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) közreműködésével szerveztek.

Nyilatkozatában kiemelte: a Németországot jellemző családpolitikával szemben, „mi nem elvi vitákat folytatunk, hanem cselekszünk", és erősödik az érdeklődés ennek a politikának a gyakorlata iránt.

Azonban a kormány mellett, számos további szereplő hozzájárulása is szükséges a „családbarát politikához". Köztük vannak a gazdasági szereplők is, és „azt látjuk, hogy a gazdasági együttműködés Magyarország és Németország között remek" – mondta az államtitkár.

„Azt szeretnénk, ha ezt az együttműködést minél erősebb politikai szövetség is támogatná" – húzta alá Novák Katalin.

A Fidesz alelnöke rámutatott, hogy pártja úgynevezett strukturált párbeszédet folytat a nagyobbik német kormányzati erővel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.

Ez a konzultációs forma azt szolgálja, hogy „nemcsak gazdasági területen, hanem az élet minden területén egyeztessük álláspontunkat, és minél erősebb együttműködésre törekedjünk".

„Az a célunk, hogy a Fidesz-KDNP és a német jobbközép kormánypártok között legyen jó együttműködés, ismerjük egymás döntéseinek hátterét, és elősegítsük a kölcsönös megértést, mi a németeknek, és a németek is nekünk" – fejtette ki Novák Katalin.

Forrás: MTI/Hírklikk