Növeli a Fidesz támadási felületét a környezetvédelem elutasítása

HírKlikk 2019. július 23. 17:14 2019. júl. 23. 17:14

Talán már nem kell sokat várni arra, hogy hivatalosan is önálló mentális betegséggé nyilvánítsák a klímaszorongást. Egyes szakértők szerint a betegség jó, mert mobilizál - így fogalmazott Hortay Olivér, a fideszes Századvég Gazdaságkutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője múlt hét pénteki publikációjában.

Az említett cikk a korábbi kormánypárti megszólalásokhoz képest sokkal komolyabban tárgyalja a klímavédelem problémáját.

Emlékezhetünk, Kövér László tavasszal még a média agymosó hatásának tudta be, hogy többeket érdekel a klímavédelem, mint a bevándorlás. Az erről szóló hírekre reagálva a házelnök letagadta, hogy ezt mondta volna, sőt, szerinte a legfontosabb kérdések egyike a klímaváltozás - írja a 168ora.hu.

A Hortay-cikk mégis árnyaltan elemzett, például kitért az átlagember és a cégek nézőpontjaira, illetve hogy utóbbiaktól a piaci versenyhelyzet miatt nem várható el környezettudatos működés:

"Az az elképzelés, amely szerint a vállalatok – felismerve a klímaváltozás hosszú távú kockázatait – profitcéljaikat hajlandók lesznek maguktól háttérbe szorítani és döntési mechanizmusaikat természetvédelmi megfontolásokhoz igazítani, a cégek lényegének meg nem értéséről árulkodik."

A publikáció valószínűleg nem véletlenül született, ugyanis a környezetvédelemmel kapcsolatos politikai folyamatokat elemezve kiderült, hogy a Fideszen támadási felület nyílt a környezetvédelem elutasítása miatt.

Európa-szerte ugyanis erősödnek a zöld pártok, az általuk kínált politikai, illetve világkép pedig az élet minden területére, illetve az egyén szintjére is kiterjedően próbál választ adni a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre tekintettel. Ezen a területen pedig igencsak sebezhetőnek tűnik a Fidesz, tekintettel például a közelmúltban a közös európai klímavédelmi célkitűzések megvétózására és annak magyarországi fogadtatására.

Ennek fényében figyelemre méltó a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakcióvezetőjének, Harrach Péternek a hétfői nyilatkozata, miszerint a KDNP igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben a politikájában a klímavédelemre.