Nyári nyitás nyugdíjemeléssel

Dr. Dávid Ferenc       2021. május 19. 17:15 2021. máj. 19. 17:15

0,6 százalékos nyugdíjemelés jön június 1-től, így a megnövelt összeget a júniusi kifizetéskor kapják meg a nyugdíjasok. 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelik meg az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és még egy sor ezekhez hasonló juttatást mindazoknak, akiknek a januári nyugdíjemelés járt. Az emelés mértéke 0,6%, tehát például 100 000 forint esetén 600 forint. Aki kapott a 13. havi nyugdíj egy heti összegéből, arra is megkapja az emelést. (hvg.hu)

Jó hírnek könyvelhetjük el, hogy a 0,6 százalékos emelés nem félévtől (július 1-től) jár, hanem már június 1-től, így a június közepén esedékes kifizetéskor megkapják a nyugdíjasok visszamenőlegesen az öt havi járandóságot (100 ezer forint esetében 3 ezer forintot) és az emelt összeget, amely példa alapján havi 600 forint emelést jelent. 

Annak is örülhetünk, hogy a február hónapban megkapott 53. heti juttatásra is „rászámolják” a 0,6 százalékot. A százezres nyugdíjas tehát még számíthat a 25 ezer forint 0,6 százalékára is, ami újabb 150 forint egyszeri többletjövedelmet jelent.

A végeredmény: 

  • 100 ezer forint nyugdíj esetében: 3.150 forint visszamenőlegesen +     600 forint emelés
  • 150 ezer forint nyugdíj esetében: 4.725 forint visszamenőlegesen +     900 forint emelés
  • 200 ezer forint nyugdíj esetében: 6.300 forint visszamenőlegesen +   1.200 forint emelés

 

Az egyre gyorsuló pénzromlás miatt a kormány viszonylag gyorsan lépett. Tavaly ilyenkor valamennyi szakszervezet, civil – és nyugdíjas szervezet, valamint ellenzéki párt kérte/követelte az évközi (1.0 – 1,2 százalékos) emelést, de a kormány a füle botját sem mozdította, és csak november hónapban történt meg a rendkívüli nyugdíjnövelés valamint a visszamenőleges korrekció. Nagyvonalúsággal persze nem vádolható a kabinet, hiszen a legrászorultabb – 150 ezer forint alatti – nyugdíjas rétegen nem sokat segít a havi ezer forintot sem elérő emelés. 1 millió 380 ezer öregségi nyugdíjasról beszélek, akiknek havi nyugellátása nem éri el a 150 ezer forintot. Jó lenne már odáig is eljutni, hogy a nyugdíjemelések során ezer forintnál alacsonyabb összeg ne kerülhessen folyósításra, azaz ez legyen a növelés minimum értéke.  

A Fidesz-KDNP elkezdte választási kampányát, első lépésként a nyugdíjasok kaptak olcsó „üveggyöngyöt”. Természetesen megint azok jártak jobban, akiknek havi nyugellátása magas, hiszen 500 ezer forintos nyugdíj esetén az emelés mértéke havi 3.000,--forint, a visszamenőlegesen kifizetett összeg pedig meghaladja a 15 ezer forintot. Ez sem sok, de legalább érzékelhető.

Napjainkban nyitnak a szállodák, vendéglők, uszodák, a színház- és koncerttermek. A nyugdíjasok többségének számára azonban továbbra is zárva maradnak.