Nyáron átadják az első hetven újonnan épült bérlakást Nyírbátorban

HírKlikk 2020. február 18. 15:40 2020. feb. 18. 15:40

Hetven új önkormányzati bérlakást ad át Nyírbátorban a szocialista vezetésű önkormányzat. A polgármester bejelentette: akkora az érdeklődés a fiatalok között, hogy a programot mindenképpen folytatják – de állami segítség nélkül nehéz.

Az elmúlt években megugrott ingatlanárak és nagy mértékben megemelkedett bérleti díjak miatt döntött úgy a nyírbátori képviselőtestület, hogy az önkormányzatnak saját forrásból kell bérlakásprogramot indítania – mondta Máté Antal polgármester Tóth Bertalan szocialista pártelnökkel közös Facebook-videójában. Máté szerint, erre azért is szükség volt, mert a városban most már van munkalehetőség. Lakhatás híján, mégsem tudnak a fiatalok helyben új életet kezdeni.

A tavaly indult program első üteme lassan véget is ér. Amint a polgármester bejelentette, idén nyáron 70 új önkormányzati bérlakást adnak át lakóinak. Ez a lakhatási lehetőség mellett azért is hasznos, mert a lakásokban az önkormányzat megfizethető szinten tudja tartani a bérleti díjakat, ugyanakkor az otthonok kiutalásánál családi körülményeket és szociális kérdéseket is figyelembe tudnak venni.

Fontos számunkra hogy a program ne csak elinduljon, hanem folyamatosan, évről-évre újabb és újabb bérlakások épüljenek, amihez nagyon fontos lenne valamilyen kormányzati támogatás is – mondta Máté Antal, hozzátéve, hogy az önkormányzati források mellé, nagyon nehéz hitelezőket és egyéb befektetési forrásokat találni. Ezért a polgármester szükségesnek tartana egy olyan új kormányzati programot, amelynek keretében a kormány vagy kamattámogatást, vagy más anyagi segítséget biztosít.

Máté Antal örömét fejezte ki, hogy a program nemcsak a lakást kereső fiatalok, hanem más önkormányzatok között is sikert aratott. Mint mondta, már több baloldali vezetésű önkormányzat is megkereste őket, hogy adják át tapasztalataikat, mert a saját településeiken hasonló programot szeretnének indítani.

A videó végén Tóth Bertalan, az MSZP elnöke mintaprogramnak nevezte a nyírbátori kezdeményezést, és feladatként jelölte meg, hogy a hasonló programok támogatását beleépítsék a 2022-es közös ellenzéki programba, mert véleménye szerint, a lakhatási válságot az államnak és az önkormányzatoknak közösen kell megoldani.