Nyitott kérdés Demeter Márta sorsa

NVZS 2019. július 11. 17:08 2019. júl. 11. 17:08

„Nem lehet megalapozott véleményt formálni annak alapján, amit egyelőre tudni lehet az ügyről” – hárította el megkeresésünket Sándor Zsuzsa volt bírónő. Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő ügyében kértük volna ki a véleményét. Az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztése napirenden van, a Legfőbb Ügyészség szerint ugyanis megalapozott ellene a gyanú a hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban. A kormánylap írása szerint Demeter akár három évet is kaphat.

A Magyar Nemzet azt írta: „Amennyiben a T. Ház pénteken felfüggeszti a mentelmi jogát, Demeter Mártát már a jövő héten gyanúsíthatják, és ha beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy az LMP-s képviselőt akár hároméves szabadságvesztéssel is sújthatják.

Igazat ír-e a Magyar Nemzet, illetve megállja-e a helyét az ügyészség döntése? – kérdeztük a jogászt. Sándor Zsuzsa leszögezte: „annyira zavaros, ellentmondásos az ügy, amelynek részletei a sajtóból ismertek, ráadásul vannak titkosított részei is, s nem lehet tudni, milyen módon és mit titkosítottak – ezért nem szeretnék véleményt mondani”.

Támpontot esetleg az az ügy kirobbanása idején portálunknak nyilatkozó Zamecsnik Péter ügyvéd akkori szavai adhatnak. „Teljesen téves adatok közlésével a tárgy hiátusa okán nem lehet bűncselekményről beszélni” – szögezte le akkor az ügyvéd, utalva arra, hogy Demeter Márta, akkor az LMP társelnöke és az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke a Parlamentben feltett írásbeli kérdéseiben azt állította, hogy Orbán Viktor lányát Ciprusról Budapestre katonai gépen szállították. Utóbb kiderült, hogy nem Orbán Flóra nevű lánya volt a gépen, hanem egy Orbán L. nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson a felesége. N. Brigitta és két éves leánya.

Zamecsnik álláspontja világos volt: „A korábban államtitoknak, szolgálati titoknak, ma már nemzeti minősített adatnak nevezett információt az ezt minősítő jogszabály határozza meg, bűncselekményt csak akkor követhet el valaki, ha konkrétan a védett adatot nevezi meg”. Ez esetben azonban nem ez történt, s Zamecsnik szerint téves adattal nyilván nem lehet titkot sérteni. „Azt pedig el nem tudom képzelni, hogy egy katonának a kétéves gyereke milyen hadititkok tudója lehet, a személye mennyiben lehet minősített adat, ez elég morbidnak hangzik” – szögezte le.

Demeter Márta a Hírklikknek a Legfőbb Ügyész „kikérőjének” a hírére két napja egyébként kifejtette, hogy nincsenek kétségei afelől, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága fel fogja függeszteni mentelmi jogát. „Én azonban az igazam tudatában állok bármilyen eljárás, vizsgálat elé” – mondta, rámutatva: „ez nem más, mint egy felségsértési per”. 

Szerinte ebben sincs semmi újdonság vagy meglepetés, hiszen „Orbán Viktor március 15-én egy beszédében megígérte, hogy jogi és egyéb eszközökkel megpróbálnak majd leszámolni minden politikai ellenfelükkel”.  

A Legfőbb Ügyészség egyébként azt tudatta, hogy a hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, írta az ügyészség közleménye.