Nyitrai nem újrázhat, Pajtók Gábor kormánymegbízottat indítja a Fidesz

HírKlikk 2021. május 6. 12:02 2021. máj. 6. 12:02

A Hírklikk több, egymástól független forrásból is úgy tudja, hogy Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottat 2022-ben már nem indítja pártja az egri körzetben. Helyette Pajtók Gábor kormánymegbízott próbálkozik majd.

„Egy mosógépet is könnyebb eladni, mint téged!” – ezzel nyitotta 2018-as országjárását Orbán Viktor miniszterelnök, amikor Nyitrai Zsolttal az egri körzet jelöltjével gyűjtött ajánlásokat. Az előző választások előtt nem igazolódott be Orbán Viktor vicces jóslata és Nyitrai simán behúzta az egri választókörzetet, igaz, győzelméhez a kistelepülések járultak hozzá, a hevesi megyeszékhelyen ugyanis kikapott a párt és maga Nyitrai is. Nem csoda, hogy a 2019-es önkormányzati választást is elbukták.

A Hírklikk információi szerint több mérést is készíttetett a kormánypárt a Heves megyei 1-es körzetben és arra jutottak, Nyitrai 2022-ben már nem tudná nyerni a körzetet, ezért nem is küldik be a ringbe megküzdeni. A közelmúltban tudta meg, hogy legfeljebb listás helyre számíthat a kiemelt társadalmi ügyek egyeztetéséért is felelős miniszterelnöki megbízott. Helyette Pajtók Gábort, Heves megyei kormánymegbízottat indítják a körzetben.

A leendő képviselőjelölt már el is kezdte a kampányát, azt ugyanis, hogy az Egerben működő Emerson Automatic Kft. meglévő gyártókapacitását bővíti, már Pajtók jelentette be egy múlt heti sajtótájékoztatón, ahol az ellenzéki polgármester, Mirkóczky Ádám is megjelent, de Nyitrai Zsolt már nem. Az is feltűnő, hogy míg sok helyen a regnáló és újrázásra készülő fideszes parlamenti képviselők parádéztak a vakcina szállítmányokkal, addig Egerben ezt hónapok óta Pajtók Gábor teszi, Nyitrainak ebben a sztoriban sem osztottak már lapot.

Színes egyébként Nyitrai Zsolt politikai karrierje. A Fidelitasban kezdte, 1998 és 2002 közt egri önkormányzati képviselő volt. 2002-ben épp a Fidesz bukása hozta el számára az első mandátumot, akkor listáról jutott be a parlamentbe, ahogy 2014-ig mindig. Ekkor azonban, a választókerületek újrarajzolása után megkapta és kétszer meg is nyerte az egri körzetet. Ami a párttisztségeit illeti, volt egri kampányfőnök, majd 2004-ben az EP-választáson kampányfőnök-helyettes, de betöltötte a párt operatív igazgatói tisztségét is. Pártja 2010-es győzelme után volt informatikáért felelős államtitkár, nemzeti konzultációért felelős miniszterelnöki megbízott és napjainkban is a kiemelt társadalmi ügyek egyeztetéséért felel. Szervezetileg a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozik, ahol titkárság segíti a munkáját és természetesen szolgálati autó is jár neki.

Közben az Origo is megírta, hogy Nyitrai nem újrázhat. Ők kicsit másképp hangszerelték a hírt, szerintük Nyitrai feljebb bukik. „Az Origo infomációi szerint Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felkérte Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt, hogy a választási felkészülés jegyében segítse a munkáját.” A lap szerint ez az oka annak, hogy Nyitrai nem indul majd egyéniben, de szerintük a kormányfő a jövőben is számít Nyitrai munkájára a parlamentben is. Ez azt feltételezi, jó listás helyre számíthat. 

Budapesten hasonló indokokkal már több kormánypárti nagyágyú is úgy döntött, nem méreti meg magát egyéni körzetben. Így nem indul se Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, sem pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.  

Forrás: Hírklikk