Nyugdíjasok plusz juttatása: egy kis cirkusz és egy falat fehér kenyér

N. Vadász Zsuzsa 2020. május 28. 13:32 2020. máj. 28. 13:32

„Ez egy emlékeztető jellegű törvényjavaslat” – ez a véleménye Barát Gábor nyugdíjszakértőnek az „Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosításáról” a Parlamenthez benyújtott tervezetről. A kormány – a költségvetéstervezet nyilvánosságra hozatalától kezdődően – komoly PR-akciót kezdett azt sulykolva, hogy jövőre eljön a nyugdíjasok számára a Kánaán. Nyomatják a „jövőre háromszor kapnak a nyugdíjasok plusz pénzt a kormánytól” szöveget, ezzel pedig ismét lépéselőnybe került a regnáló politikai hatalom” – mondja Barát. De mi a valóság? Erről beszélgettünk az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatójával.

– Ön szerint is akkora adomány az, amire a kormány jövőre készül?

– Előrebocsátom: amikor adnak valamit, akkor nagyon nehéz bírálni, főleg szakmailag. Egyet lehet – amit mindig mondok –, hogy ha fontosak lettek volna a kormány számára a nyugdíjasok – különösen az alacsony ellátásban részesülők – helyzete, akkor eddig is adtak volna valamit. De az idén semmit nem kapnak. Látható, hogy a nyugdíjasokat az idén meg akarják úszni plusz költségvetési pénzek nélkül.

– Ezt az apropót – azaz a koronavírus-járványt –nem használták ki, miközben az volt a szólam, hogy mindenkit megsegítenek, a nyugdíjasok közül nagyon sokan pedig rá is szorultak volna. Ám jövőre osztogatásba kezdenek. Csak nem a választások miatt?

– Ebben az a leginkább gyomorforgató, hogy egyértelmű a politikailag motivált időzítés. Közeledik a választás, a Fidesz-kormány pedig elérkezettnek látja az időt arra, hogy 2021-ben, majd a választás évében emlékeztesse a nyugdíjasokat arra, hogy milyen bőkezű velük ez a hatalom. Ezzel a céllal összemossák a rendszeres és az egyszeri juttatásokat. Persze el kell ismerni, jól hangzik, hogy jövőre háromszor is kapnak plusz pénzt a nyugdíjasok.

– És valójában?

– Együttesen, összhatásában – együttes összegként az átlagnyugdíjra vetítve – mutatja be a kormány az évenkénti rendszeres nyugdíjemelést, ami beépül a nyugdíjba (megjegyzem, annak 2021-es tervezett mértéke három százalék lesz, ami ezúttal nagyjából elfogadható), valamint az eléggé bizonytalan, egyszeri – szintén ellentmondásos összegben járó – nyugdíjprémiumot. És persze a 13. havi nyugdíj első részletét.

–  A 2018-as országgyűlési választások előtt, már egyszer bedobta a kormány a „háromszor is kapnak plusz pénzt a nyugdíjasok”-trükköt, s  akkor be is vált .Varga Mihály már akkor is összemosta a nyugdíjemelést, a -kompenzációt és a -prémiumot. Igaz, akkor a 13. havi nyugdíjak ügyét még nem dobták be. 

– Mondjuk, a magam részéről nem lennék meglepve, ha 2022 után finomítana a 13.havi nyugdíjon, illetve ellátáson a kormány. Nem csak fedezeti okokból – hiszen a forrást innen-onnan simán le tudják csípni államháztartási szinten. De csak a választás után lenne ez a finomítás. Ugyanis borítékolható – én a nyakamat teszem rá –, hogy a 13. havinak nevezett nyugdíj esedékessé váló részletét abban az évben majd közvetlenül folyósítják, azaz nem februárban, ahogy 2021-re mondta Orbán Viktor, hanem majd valamikor márciusban. Emlékeztetőül: az országgyűlési választások rendre áprilisban szoktak lenni. Nem véletlen, hogy a törvénytervezet nem tartalmazza, hogy februárban adják, arról szól csupán, hogy az első negyedévben. Teljesen biztos vagyok abban, hogy a törvény végrehajtási kormányrendelete majd márciusi folyósítást fog tartalmazni.

– Álságos lenne, ha rákérdeznék ennek az okára?

– Hát igen, a cél egyértelmű: nehogy véletlenül memóriazavar fogja el a nyugdíjasokat a kormány nagylelkűségét illetően. Az elmúlt években a kormány semmi többletet nem adott, egyetlen, a nyugdíjasok reálpozícióját javító lépést nem tett – az átlag alatti nyugdíjasok helyzetének javítására pláne nem. Jól mutatja Orbánék szándékait, hogy az elmúlt években – de különösen 2018-ban és 2019-ben – magukra hagyják a nyugdíjasokat, a választás előtt pedig rájuk találnak, sőt, 2021-en túlra is meghirdet pluszjuttatásokat. Sajnos, ezzel a kormány eléri a célját.

– Az ember már csak ilyen, gyarló...

– Sajnálatos – habár emberileg érthető – módon, a magyar nyugdíjasok többsége ezt a helyzetet valóban tudomásul veszi. Még ha egy kicsit bírálja is emiatt a kormányt. De a recept jól bevált: van benne egy kis cirkusz és egy falat fehér kenyér.

– Ön hosszú ideje igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogyan „bánik” ez a kormány a nyugdíjasokkal, de láthatóan nehezen lehet áttörni a PR-falakat.

– Pedig a kormányt évek óta nem érdeklik sem a nyugdíjrendszerben felgyülemlett problémák, sem azok a szakmailag is reális javaslatok, amelyekkel a nyugdíjas szervezetek és az ellenzéki pártok állnak elő. A bírálatokat nem cáfolja, a javaslatok elvetését nem indokolja csak sablonos, esetenként kioktató szöveggel. És ismét az jön be, hogy a választás előtt két-három évvel így vagy úgy megadja a kötelezőt, de semmi többet, a rendszeren belüli  ellentmondások feloldásával pedig nem törődik. A nyugdíjasokat a választás előtt igyekszik mindig megvenni – sajnos nem eredménytelenül. A nyugdíjasok így elfelejtik, hogy mit nem tett érdekükben, az azt megelőző években a kormány.