Nyugdíjszakértő: ezért vannak most óriási bajban a nyugdíjasok

HírKlikk 2022. augusztus 19. 04:45 2022. aug. 19. 04:45

Tombol az infláció, a nyugdíjas fogyasztói árindex a júniusi 11,8 százalékról 13,8 százalékra nőtt, de a nyugdíjasok a boltokban nem a hivatalos inflációval, hanem annál sokkal vadabb drágulással szembesülnek. Novemberben a nyugdíjtörvény szerint biztosan várható újabb korrekció, de már szeptemberben is szükség lenne egy rendkívüli emelésre.

A nyugdíjas fogyasztói árindex lényegesen eltér az általános fogyasztói árindextől.

„A nyugdíjasok kosarában nincs semmilyen gyermekgondozási tétel, de jóval magasabb, hozzávetőleg hat százalék a gyógyszerre fordítandó tétel, és sokkal nagyobb arányt képvisel az élelmiszerre fordított összeg, náluk ez nagyjából 30 százalék. Ezért vannak most óriási bajban a nyugdíjasok” – mondta az RTL Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő.

A nyugdíjguru szerint egy nyugdíjas a boltban nem a hivatalos 13-14 százalékos inflációval találkozik, hanem azzal szembesül, hogy az élelmiszerek átlagosan 27 százalékkal drágultak, a kenyér pedig akár 50-60 százalékkal is többe kerül.

A szakértő rávilágított, hogy bár a nyugdíjasok júliusban kaptak egy rendkívüli, 3,9 százalékos emelést, ez korántsem elég arra, hogy legalább megközelítőleg meg tudják tartani az eddigi életszínvonalukat.

A legnehezebb helyzetben az a 300 ezer ember van, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíjuk, de a magasabb nyugdíjak is csak relatíve magasabbak. 

Az átlagnyugdíj most emelkedett 167 ezerre, a medián nyugdíj viszont mindössze 142 ezer. Tehát

ma Magyarországon több mint egymillió ember 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kap.

A szakértő szerint gondot jelent az is, hogy nyugdíjemelések nem követik az inflációt, a nyugdíjasok így most öt százalékkal rosszabbul állnak. A törvény szerint egyszer, novemberben lehetne emelni, Farkas András azonban emlékeztetett, hogy a jogszabályok békeidőre vannak kitalálva, normálisan, lassan emelkedő inflációra. Most viszont akár 20 százalék fölé is elszállhat az infláció, és ezt nem fogja kompenzálni az eddigi 8,9 százalékos emelés. Novemberben minimum öt százalékos emelésre lenne szükség.

Az egyetlen megoldás szerinte az lenne, ha sűrűbben emelnék a nyugdíjakat. Úgy véli, a következőre rögtön szeptemberben szükség lenne, az infláció ugyanis most fog igazán begyorsulni.

A magasabb rezsiszámlák megnyomják az inflációt, ez önmagában három százalékos inflációnövekedést okoz, és akkor még nem beszéltünk a háború, az üzemanyagárak, az aszály hatásairól – mondta.

Ha visszaáll a normális, lassú folyású inflációra a gazdaság, akkor lehetne arról beszélni, hogyan kellene átalakítani a nyugdíjemelés rendszerét. A szakértő szerint számos gond van azzal, hogy csak az inflációhoz kötjük a nyugdíjemelést. Régi követelése a nyugdíjas szervezeteknek, hogy vegyék figyelembe az átlagbérek hatását is, amelyek az utóbbi időben sokkal gyorsabban nőttek, mint az infláció. Jobban figyelembe kellene venni a nagyon szegény nyugdíjas réteg érdekeit is, a szolidaritási elv a magyar nyugdíjrendszerben jelenleg nagyon gyenge.

Példaként Ausztriát említette, ahol sávos nyugdíjemelési rendszert vezettek be, ott mindenki kap emelést, de a legkisebb nyugdíjjal rendelkezőknek nagyobb mértékű emelés jár.