Nyúljon a zsebébe a kormány!

Bánó András 2020. március 29. 08:48 2020. márc. 29. 08:48

Itt az ideje most már, hogy a hiteltartozásokkal bajba kerültek, a szelektív szempontok alapján megsegített katás vállalkozók, a kaszinótulajdonosok és a munkáltatók után, végre az egyszerű dolgozókkal is fokozottabban törődjön a kormány.

Ne tűrje el, hogy – különösen az úgynevezett stratégiai partnereknél – utcára tehessék a munkavállalókat, ne higgye el ezeknek a cégeknek, hogy teljesen elfogyott az a pénz, amelyet Magyarország kormánya adott nekik a termelés olajozottabb működésére. Még a kabinettel cseppet sem rossz viszonyban álló Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc szerint is rövid távon száz-, de akár kétszázezer ember is elveszítheti állását. Ő ugyancsak elismeri, hogy nagy a bizonytalanság, mert senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően, a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen.

Ebben a helyzetben az, hogy a kormány egy, a munkahelyek védelméről szóló tájékoztató filmet jelentet meg, amelyben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az eddigi – a munkavállalók kisebbségét érintő – intézkedéseket sorolja fel, az utcára tett, kirúgott dolgozók egyikét sem vigasztalja. Nekik ugyanis családfenntartóként pénzre van szükségük! Ha Európa szinte összes országában meg tudták oldani, hogy minimum 60, maximum 90 százaléknyi bért fizetnek azoknak, akik elvesztették munkahelyüket, akkor evidens, hogy a magyar kormány számára is eljött az idő, hogy végre a zsebébe nyúljon.

Sőt, perspektivikusan még erre sincs szükség, ha átvennénk a spanyol példát. Madrid ugyanis jóváhagyta azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a munkaadók a koronavírust kihasználva, elbocsássák a dolgozóikat. Ezt a döntést a spanyol munkaügyi miniszter jelentette be, és hozzátette: „ a mi hazánkban senki nem használhatja ki ezt az egészségügyi válságot, a COVID-19-et arra, hogy embereket bocsásson el.

Tetszenek ezt hallani ott fenn, a Karmelitában?