Nyunyóka megkapja a Szent Adalbert-díjat

Föld S. Péter 2020. június 24. 10:22 2020. jún. 24. 10:22

Már csak egyet kell aludnunk, és dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön átveheti a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (továbbiakban: KÉSZ) által adományozott Szent Adalbert díjat. Müller Cecíliát nem kell bemutatni, a koronavírus jóvoltából nyakába szakadt az ismertség, hónapokon át mindenki láthatta a televízióban, úgyhogy, azon sem csodálkoznánk, ha valamelyik tévétársaság felfedezné a benne rejlő potenciált, és önálló műsort kapna a képernyőn. Ez azonban vélhetőleg még odébb van, most a Szent Adalbert-díj átvételére kell fókuszálnunk.

A díj névadójáról annyit kell tudunk, hogy az esztergomi egyházmegye védőszentje, ő keresztelte meg Szent István, a KÉSZ pedig egy igen tekintélyes szervezet, amit az is bizonyít, hogy a 2011-ben alapított Szent Adalbert díjat korábban már Járóka Lívia, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője, valamint Lezsák Sándor, a parlament alelnöke is megkapta.

A KÉSZ amúgy ellenszavazat nélkül döntött a nép ajkán Nyunyókaként is ismert Müller Cecília kitüntetéséről. Vagyis, egyetlen keresztény értelmiségiben sem merült fel kétely, a KÉSZ egy emberként méltónak és érdemesnek találta a tiszti főorvost a rangos kitüntetésre. A KÉSZ indoklása szerint „Müller Cecília márciustól kezdve úgy vette fel a hirtelen rászakadt közszereplés sebességét, mintha ezer éve, nap, mint nap ezt csinálta volna, és többek között ezért egy ország kedvelte meg”.

Lefordítjuk magyarra: más jó tulajdonságai is vannak Nyunyókának, nemcsak a hirtelen rászakadt közszereplés sebességének felvétele. És tényleg: emlékszünk arra, milyen szépen és zökkenőmentesen beállt abba a kormányzati kánona, amely különösen a pandémia kezdetén, a valódi védekezés helyett a fővárost és annak vezetését ekézte, Orbán Viktor szándékainak megfelelően. Vagy, amikor nem mondott semmit Kásler Miklós eszelős ágyfelszabadítási hadjáratáról, a vírus terjedésének csúcsán viszont azt közölte a nagyközönséggel, hogy nem kell maszkot viselni. Volt, hogy részvétét nyilvánított az elhunytaknak, és az a szállóigévé nemesedett bon mot is tőle származik, hogy csak az menjen orvoshoz, aki egészséges.

Fentiek persze semmit sem vonnak le a KÉSZ, Szent Adalbert, vagy éppen dr. Müller Cecília megítéléséből. Utóbbinak a kitüntetéséhez természetesen gratulálunk.