NYUSZET: a kormány tudatosan rövidíti meg a nyugdíjasokat

HírKlikk 2021. november 29. 15:21 2021. nov. 29. 15:21

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) követeli, hogy a nyugdíjakat a valós inflációhoz igazítsák a 2022-es költségvetési módosítás során.

A NYUSZET szerint több tény igazolja, hogy a tervezett három helyett legalább négy százalék lesz az infláció, ezért a nyugdíjemelést is a magasabb – reális –, s nem a mesterségesen nyomott mértékhez kellene igazítani – írja a szervezet közleménye alapján a Mérce.

A NYUSZET elvárja, hogy az infláció és a nyugdíjemelés különbözetét ne a kormány használja hónapokig, hanem már év elején adja oda azt a nyugdíjasoknak. A szervezet azt akarja, hogy a különbözetet a kormány „ne tekintse kegyes, év közbeni apránként csepegtetett adománynak”.

A szervezet úgy látja, hogy a kormány tudatosan megrövidíti a nyugdíjasokat, ami „felháborító és enyhén szólva is aggályos”, hiszen az nem lehet, hogy az infláció mértékéről ne tudna a kormány.

Felhívják a kormány és a parlament figyelmét, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsák meg a nyugdíjemelések 2022. évi mértékét, és ehhez illesztetten módosítsák a költségvetési törvényt. Így a 2022. évi nyugdíjemelés három százalék helyett legalább négy százalékos legyen.

Forrás: Mérce