Ócska demagógia

Vasvári G. Pál 2020. február 19. 20:37 2020. feb. 19. 20:37

Mármint a Fidesz válasza arra, hogy a DK az idei, az inflációhoz képest igazán szolid nyugdíj-emelést visszamenőlegesen 4 százalékra módosítaná… Arról nem is szólva, hogy az MSZP még többet, 6,5 százalékot tart indokoltnak. És ki tudja, mikor, hol áll meg az árak emelkedése, a forint romlása?

Az MTI/Origo híre szerint azzal kommentálta a Fidesz közleménye a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértőjének szerdai négyszázalékos nyilatkozatát, hogy

Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat… azok a Gyurcsányék beszélnek most nyugdíjemelésről, akiket kormányzásuk alatt, totálisan hidegen hagyott a nyugdíjasok megélhetése: elvettek az idősektől egyhavi nyugdíjat”…

Miért is tartom ócska, hazug demagógiának az iméntieket? Elég, ha látjuk a tényeket, amelyeket portálunk már 2017-ben ismertetett. Így:

A 13. havi nyugdíj megszüntetéséről 2009. május 11-én szavazott a Parlament és hivatalosan 2009. július 1-jével szűnt meg. 2009. április 14-től nem Gyurcsány Ferenc, hanem Bajnai Gordon volt a miniszterelnök. A 13. havi nyugdíjat tehát Bajnai Gordon idején vették el – a gazdasági világválság szorításában”.

Tehát akkor, amikor – nem épp hidegen, közönyösen, hanem kényszerintézkedés gyanánt, muszájból – felfüggesztették a 13. havi nyugdíjat, éppen válság sújtotta az eladósodott országot, amelynek árát a korabeli indoklás szerint „együtt kell megfizetnünk”. Emlékeztetőül  Bajnai Gordon miniszterelnök akkor a Parlamentben mondott beszédet. Orbán Viktort is idézte, aki elismerte, hogy a 13. havi nyugdíjat csak akkor lehet újra bevezetni, ha a gazdasági növekedés erre lehetőséget ad.

„Mi is ezt mondjuk. A törvényben nem megszüntettük, csak felfüggesztettük a 13. havi nyugdíjat, amit, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, nyugdíjprémiumként újra megadhatunk" – mondta Bajnai.

És ezt akkor bizony megszavazta az Országgyűlésben a Fidesz is!

Amióta viszont ez a párt kormányoz itten – amelynek propaganda-gépezete évek óta sulykolja, hogy sikert sikerre halmoz, szárnyal a honi gazdaság –, nemhogy a párt valahai kampányígéretét nem teljesítette (a 2006-ban kilátásba helyezett 14. havi nyugdíjat sosem adta meg a szépkorúaknak), de még a 13. havi nyugdíjat sem adta vissza. Pedig az ígéret – igaz, nem Orbáné, hanem Bajnaié –, ismételjük csak el még egyszer, az volt: „nyugdíjprémiumként újra megadhatják”, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.

Ami viszont a fideszes urak valóságos ténykedését illeti:

1. Az Orbán-kormány 2011-ben végleg megszüntette a Bajnai-kormány által 2009-ben csak átmenetileg felfüggesztett, és a mainál sokkal tisztességesebb nyugdíjszámítási módot, a GDP növekedése mellett, a nemzetgazdasági átlagkereset alakulását is figyelembe vevő svájci (vegyes) indexálást.

2. Mindössze 2,4 százalékkal emelte a nyugdíjakat 2017-ben, ami svájci indexálással számítva, 7,65 százalék lett volna.

3. Egy évvel később, 2018-ban, a megadott három százalékos emelés helyett, hasonlóan kalkulálva, 7,15 százalék járt volna a nyugdíjasoknak.

4. A legutóbbi nyugdíjemelés – két lépcsőben, mert a kormány elsőre alábecsülte a 2019-es gazdasági növekedést – az eredetileg számított 2,8 helyett 3,5 százalék lenne. Ám az MSZP mai közleménye szerint, „a magyar nyugdíjasoknak a vegyes indexálás alapján, 6,5 százalékkal nőne a járandóságuk”…

5. Az Erzsébet-utalványok formájában a nyugdíjasoknak eddig küldött, leginkább propaganda-célúnak minősíthető „kormányzati ajándékot” hagyjuk figyelmen kívül, mert ez a juttatás egyáltalán nem számít be a nyugdíjba, nem emeli annak összegét.

Ami pedig a gyorsuló infláció mellett, mindennek az eredményét illeti, arról részletesen tájékoztat az Mfor.hu friss cikke. Ebből egy mondatot feltétlenül a figyelmébe ajánlok az Olvasónak. Ezt:

Folyamatosan növekszik a nyomorgó nyugdíjasok száma”. 

Bizonyára így értették az urak a nyugdíjak értékállóságának megőrzését…

A demagóg és hazug módon visszafelé mutogató Fideszhez pedig a kérdésem (egye fene, tartsák szintén demagógnak) csupán az: HOL A 2009-BEN A FIDESZ ÁLTAL IS MEGSZAVAZOTT, ÉS ÚJRA MEGADNI ÍGÉRT 13. HAVI NYUGDÍJ? Mert bárhogy is számoljuk, az bizony a nyugdíj-prémiumból sehogyan nem jönne ki. Még akkor sem, ha az ellenzék követeléseit (másra mutogatás helyett) kivételesen teljesítené a kormány, és visszamenőleg négy vagy akár 6,5 százalék lenne idén a nyugdíj-emelés…