Ócska politikai trükkökre épülő kampány

Sebes György 2021. április 21. 15:30 2021. ápr. 21. 15:30

A hatalomnak jelenleg két hivatalos kampánya fut. A kormány az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet. Óriásplakátokon ismert emberek buzdítanak erre, „Az oltás életet ment" jelmondattal. Eközben a Fidesz telefonos tájékoztató kampányt indított „a baloldal oltásellenes akcióinak" meghiúsítására.

Oltásra buzdítani legitim dolog, hiszen eddig a felnőtt korú választóknak alig több mint a fele jelentkezett eddig vakcináért. A telefonos kampány viszont egy ócska hazugságra épül, ezért undorító és elfogadhatatlan. Még akkor is, ha sokan lehetnek, akik örülnek annak, hogy pártjuk kapcsolatot tart velük, és hogy a kiváló Hollik István elmondja nekik a gaz baloldal bűneit. Ugyanakkor hívhatnak olyanokat is, akik korábban nem engedélyezték, hogy az adatbázisba kerüljön a telefonszámuk. Így összegezte a jelenlegi kampányok lényegét a Republikon Intézet vezetője. 

Horn Gábor emlékeztetett, hogy a nagyjából egy év múlva esedékes parlamenti választás döntő kérdése az lesz, melyik oldal tudja jobban mozgósítani szavazóit. Ebből a szempontból a Fidesz propaganda gépezetének most indult akciója egyáltalán nem lebecsülendő. A még mindig több mint két millió fideszes szavazót mobilizálhatja ez a kampány is. Kiötlőit pedig egyáltalán nem zavarja, hogy arra a rágalomra épül, miszerint „a gaz baloldal” miatt nem jelentkeznek továbbra sem elegen a vakcinákért. A Fidesz már tartósan elrendelt gyűlöletbeszédet, s régóta folytat Európa-ellenes politikát, mert politikai érdekei ezt diktálják. Most egy újabb hazugsággal vezeti félre híveit, amivel elfedni igyekszik a kormánynak a járvány kezelésében „elért” kudarcait is. 

Ilyen körülmények között minden eszköz megfelelő arra, hogy bizonyítsa a tarthatatlan állítások ellenkezőjét – folytatta a politológus. Érthető tehát, hogy a Jobbik feljelentést tesz, mert úgy értékeli, „zaklató gyűlöletkampányban terjeszt rémhíreket a Fidesz-KDNP”. Kétséges ugyan, hogy a bíróság gyorsan döntene, de ez nem ok arra, hogy ne tegyenek semmit. Horn Gábor szerint jobb lett volna ugyan, ha az egész ellenzék együtt lép fel, de helyes, ha úgy tesznek, mintha jogállamban élnénk és felhasználják az ehhez rendelkezésre álló eszközöket. Kétségkívül volt egy vita az orosz és a kínai vakcina hatékonyságáról, s egy kínai szakember is elismerte, lehetnek problémák. Csakhogy az ellenzék egyetlen pártja sem mondta soha, hogy ne oltsák be, akit csak lehet. A hatalom tehát folyamatosan rágalmakkal és szemenszedett hazugságokkal vezeti félre az embereket. Ennek része, hogy állítólag a magyar ellenzék oltásellenes és netán még a félrekezelt járványról is ők tehetnek. 

A politológus ugyanakkor túlzásnak tartja a Jobbiknak azt az állítását, hogy „Orbán 25 ezer ember életével nem tud elszámolni". Igaz, a miniszterelnök több hónapja azzal a demagóg, populista mondattal állt elő, miszerint mindenkit megmentenek, noha pontosan tudta, hogy ez nem lehetséges. Tisztában kellett lennie a magyar egészségügy helyzetével és azzal is, mennyire rossz a magyar társadalom egészségügyi alapállapota. Elhízott, szenvedélybeteg emberek sokasága miatt is erősödtek a járvány hatásai. Ugyanakkor az is tény, hogy a kormány is súlyos hibákat vétett, rossz üzeneteket küldött. Az elemző példaképpen említette, hogy a kormányfő március elején a nyitásról beszélt – és erről szólt a nemzeti konzultációnak nevezett propaganda-kampány is –, amivel azt üzente, hogy lehet enyhíteni a korlátozásokon, miközben a helyzet egyre romlott. A 25 ezer áldozatért azonban nem lehet kizárólag a miniszterelnököt felelőssé tenni.

Horn Gábor kiemelte, hogy bár a Fidesz állandóan a baloldalról beszél, de itt széles nemzeti összefogásról van szó – mindazzal szemben, amit Orbán Viktor és csapata képvisel. Hasonló együttműködésre a magyar történelemben legutóbb a rendszerváltás előtt, az ellenzéki kerekasztal esetében volt példa, még 1989-90-ben. Hiszen a Jobbik, vagy akár a Momentum aligha vádolható baloldalisággal, de még a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter-féle civil kezdeményezés sem. Ezzel áll szemben a mostani telefonos kampányban is nyilvánvalóan felhasznált, évek óta ismert Kubatov-lista, amelyet a Fidesz pártigazgatója állított össze híveikről. 

A politológus úgy fogalmazott, a baloldalról megfogalmazott vádak ócska politikai trükköt jelentenek. A Fidesz saját politikai felelősségét próbálja áttolni az ellenzék oldalára. Felhasználja a magyar társadalom jelentős alultájékozottságát, amiről a Medián legutóbbi felmérése is képet adott. Ebből kiderült, hogy az emberek jelentős része azzal sincs tisztában, hány áldozatot követelt eddig a járvány. Ezért is építi kampányát az állítólagos oltás-ellenességre, miközben fontos adatokról és tényekről igyekszik nem tudomást venni.