Ökobotrány Tamásiban – elképesztő dolgokra megy a közpénz

HírKlikk 2019. december 3. 20:22 2019. dec. 3. 20:22

450 ezer forintba került a hulladékpalackokkal feldíszített karácsonyfa, 500 ezerbe az ingyenes szemétgyűjtés – közérdekű adatigénylés nyomán tesz feljelentést az ellenzék a Tolna megyei Tamásiban.

Persze van miből költeni, hiszen a kisváros 450 millió forintos támogatást nyert a TOP-2.1.2-15-TL1-2016-00003 számú, „Városi zöld területek revitalizációja és épületek megújítása – zöld város” pályázatával a „Széchenyi 2020” uniós fejlesztési programban, még 2016-ban.

Karácsonyfa hulladékpalackból

Nettó 5 millió 135 ezer forintos szerződést kötött Porga Ferenc, a város fideszes polgármestere a Tamási Szabadidő és Sport Egyesülettel „Soft programok szervezése ellátásával”, bármit is jelentsen ez.

Az egyik ilyen soft-program lehetett az a karácsonyfa, amelyet a Würtz Ádám Általános Iskola udvarán állítottak fel. Valóban figyelemfelkeltő a fa, hiszen hulladékpalackokkal díszítették. Az is figyelemfelkeltő, hogy mindezt a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület 2018 decemberében 450 ezer forintos kiadásként tüntette fel elszámolásában „Készíts karácsonyfát szelektív hulladékokból” címmel.

Ráadásul a karácsonyfa díszeiként szolgáló műanyaghulladékot – forrásunk szerint – ingyen gyűjtötték össze az akcióhoz az iskola tanárai.

Szemétszedés majdnem ingyen

Dicséretes egyébként, hogy a fent nevezett egyesület mennyire komolyan veszi Tamási zöldítését. 2019. március 23-án például önkéntes szemétgyűjtést rendeztek a Te szedd-mozgalom keretében. Annak rendje és módja szerint regisztráltak a mozgalom honlapján. A Te szedd szervezői pedig a regisztrálóknak ingyenesen biztosítják az eszközöket a szemétszedéshez, és gondoskodnak az összeszedett hulladék elszállításáról is.

Nem egészen értjük, hogy miként szerepelhetett akkor elszámolási tételként 500 ezer forint erre a hulladékgyűjtési akcióra.

Sem az egyesület, sem az önkormányzat nem válaszol

Privát Kopó bűnügyi portál megkereste kérdéseivel a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület elnökét és alelnökét, ők azonban nem válaszoltak, a Hírklikk pedig most Porga Ferenc polgármestert kérdezte az elszámolásokkal kapcsolatban, de választ mi sem kaptunk.

Feljelentést tesz az ellenzék

Sikerült viszont elérnünk Tóth Attilát, aki az októberi választásokon az ellenzék közös jelöltjeként indult Porga Ferenccel szemben.

Érthetetlen, hogy miként fér a felújítandó épületekről és a zöld revitalizációról szóló uniós pályázatba egy ilyen kiadás. A közérdekű adatigénylés során kikért iratokból arra lehet következtetni, hogy nem a forráscélnak megfelelő felhasználás történt – mondta a Hírklikknek Tóth, aki feljelentést készül tenni ismeretlen tettes ellen a költségvetési csalás alapos gyanúja miatt. Az ellenzéki politikus megjegyezte: elfogadhatatlan, hogy egy országos önkéntes akciót hirdető szervezetet is felhasználnak az uniós pénzek tetszés szerinti áramoltatására.

Sok reményt nem fűzök a nyomozáshoz, hiszen az önkormányzat egyik jogi képviselője többször a tudomásunkra hozta, hogy „nincs értelmük a feljelentéseknek, mert Polt Péter úgyis lesöpri ezeket az ügyeket”, és csak egy bizonyos határig mehetünk el, ott betonfalakba ütközünk – mondta Tóth Attila, hozzátéve, bízik abban, „hogy a rezsim bukását követően, a már lezárt ügyeket jogorvoslati kérelemmel újra tudom nyittatni. De addig ezek sajnos csak gyűjtőmunkák, mint Bartók Béla népdalkutatásai”.

Nem újdonság

Tamásiban korábban is voltak már büntetőeljárások a város pályázati pénzeket illető gazdálkodásával kapcsolatban. Ezekről akkor a 168 Óra írt.