Olaj helyett sertészsírral készíti a babfőzeléket a szegedi konzervgyártó

HírKlikk 2022. május 14. 11:53 2022. máj. 14. 11:53

Sertészsírra cserélte a napraforgóolajat a Szegedi Paprika Zrt. az általa gyártott konzervekben. Hiány van, mert akadozik az étolajimport Ukrajnából, ezért volt szükség a cserére – derül ki az RTL KLub Híradójából.

A Szegedi Paprika Zrt. jelentette be elsőként, hogy változtat az általa készített készételek összetételén. A beszállítóik már egy hónapja jelezték, hogy elakadhatnak a napraforgó-olaj forrásaik, s nem fognak tudni megfelelő ütemben, megfelelő mennyiségűt beszerezni belőle. Ezért váltottak sertészsírra. Ennek tényét a konzerv tetején felirat jelzi – látható az RTL Híradó tudósításában.

A NEBIH május elejétől biztosít lehetőséget az élelmiszergyártóknak az összetétel változtatására. Feltétel, hogy azt jól látható módon jelölni kell. A hivatalnál arra számítanak, hogy nem csak a napraforgóolajból lehet hiány, akadozhat az ellátás más élelmiszerekből és alapanyagokból is.

A cégnél állítják, ettől nem változik az ételek íze, sem az energiatartalma.

Ugyanakkor a lipidológus szakemberek figyelmeztetnek, hogy a túlzott zsírfogyasztás káros az egészségre. Növeli ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.