Olaszország több tartományában a veszélyességi szint fölött a koronavírus jelenléte

HírKlikk 2020. július 11. 08:30 2020. júl. 11. 08:30

Már harmadik napja emelkedik a koronavírus-betegek száma. A közép-olaszországi Lazio tartományban, amelyhez Róma is tartozik, a reprodukciós ráta 1,13-ra emelkedett: egy nap alatt 23 új beteget szűrtek ki, közülük tizenegyen beutazó fertőzöttek. Többségük Bangladesből érkezett.

Olaszországban Lazio, Emilia Romagna, Piemonte, Toszkána és Veneto tartományban is az egyes érték fölé ugrott az úgynevezett reprodukciós ráta az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint. Harmadik egymást követő nap emelkedett a szűrt betegek száma.

Az úgynevezett R0 érték azt mutatja, minden egyes beteg hány további személyt fertőz meg. Ha túllépi az egyes értéket, akkor az a járvány terjedési képességének megerősödését jelzi. Az egészségügyi tárca hangsúlyozta, hogy az országos szaporodási ráta továbbra is az egyes érték alatt van.

Az utóbbi három napban a Rómában élő több mint 13 ezres bangladesi közösség tagjaiból már 2500 személyt teszteltek. Mint kiderült, június utolsó hetében négy repülőjárattal az olasz fővárosba csaknem ezer bangladesi tért vissza, akiket nem ellenőriztek, és nem is helyeztek karantén alá. Az ellenőrzés csak hétfőn kezdődött, majd kedden felfüggesztették a Bangladesből érkező repülőgépek fogadását – idézi az olasz sajtót a hvg.hu.

Domenico Arcuri járványügyi biztos ismételten a kontakt-keresési mobilalkalmazás használatára szólította fel az olaszokat, miután ennek majdnem egy hónappal ezelőtti bevezetése óta, kevesebb mint ötmillióan töltötték le. Arcuri figyelmeztetett, hogy az alkalmazás hasznos eszköz lehet a járvány esetleges őszi második hullámakor.

Az olasz kormányfő bejelentette a járvány miatti vészhelyzet meghosszabbítását az év végéig.

Lombardiában pénteken ismét megnyitották a szabadtéri szórakozóhelyeket, diszkókat. A lombardiai Codogno lakosai – ezt a kisvárost elsőként helyezték karantén alá február 23-án – a sajtóban panaszkodtak amiatt, hogy Olaszországban sehol sem fogadják őket szívesen turistaként.