Oltásbiznisz

Puzsér Róbert 2021. április 18. 06:39 2021. ápr. 18. 06:39

Vakcinák gyártása és forgalmazása hatalmas üzlet, a nagy gyógyszergyárak pedig óriási állami támogatásokat kaptak a szérumok kifejlesztésére – ennek ellenére obszcén mértékű haszonnal adják el az államoknak a jelentős részben általuk finanszírozva készült oltásokat.

Más utat választott az AstraZeneca nevű brit-svéd gyógyszercég, mely messze a legolcsóbb vakcinát kínálja. Aligha a lelkiismeretük parancsára mondanak le potenciális bevételük zöméről, hisz hosszabb távon így van esélyük elérni a legnagyobb piaci részesedést – de akárhogy is: jelenleg közel önköltségi áron, az orosz Gamaleja Kutatóintézet Sputnik V nevű szérumának ötödéért, az amerikai Pfizer és Moderna gyógyszergyárak oltásainak nyolcadáért árusítják készítményüket.

Ennek ismeretében talán nem olyan meglepő, hogy míg valamennyi oltáshoz panaszok, mellékhatások és halálesetek tartoznak, a hisztériakeltő médiumok s azok tevékenysége nyomán a nemzeti kormányok és hatóságok leginkább az AstraZeneca szérumával szemben fogalmaznak meg kételyeket. Persze lehet ez pusztán véletlen egybeesés, de ismerve a gyógyszermultik adócsalási, vesztegetési és hamisítási maffiamódszereit, aligha volna meglepő, ha egy olyan cég megrendszabályozása zajlana épp a nagyvilág szeme előtt, amely képes némi társadalmi felelősségérzetet tanúsítani és korrekt viszonyt kialakítani azokkal az adófizetőkkel, akiktől termékének kifejlesztésére tetemes pénzt kapott.

Annak, aki a fentiek ismeretében esetleg úgy gondolja, hogy etikusabb vakcinaárszabásért kelet felé érdemes fordulni, jelzem, hogy a magyar piacon elérhető termékek közül a kínai oltás ára a legmagasabb: az államkapitalista diktatúra nem szégyenkezik az utolsó jüant is kipréselni az általa okozott járványhelyzetből. Soha nem volt még ekkora üzlet megfertőzni a világot.