Oltásellenesség az új kormányzati szlogen

Sebes György 2021. április 6. 19:30 2021. ápr. 6. 19:30

Nem sérti a jogot a Fidesz legújabb kampánya, amely a baloldal oltásellenességét igyekszik bebizonyítani. Vékony mezsgyén járnak, de tisztában vannak vele, miképpen lehet kísérletezni az emberek hülyítésével anélkül, hogy átlépnének bizonyos határokat – mondta a Hírklikknek Magyar György ügyvéd.

A járvány ugyan kissé átírta a Fidesz számításait, de harci kedvét egy pillanatra sem veszítette el. Már megtalálta az új eszközöket is a két választás között szinte megállás nélkül folyó kampányokhoz. Most az oltást találják megfelelőnek, hogy a népet meggyőzzék az ellenzék álnokságáról. Ezért online kampányt is indítottak annak érdekében, hogy rábeszéljék az embereket, nehogy higgyenek az oltásellenes baloldalnak. Az összefüggés – szerintük – egyértelmű. Aki szembenáll Orbán Viktorral, vagy a rendszerével, az nyilvánvalóan ellenzi a vakcinák beadását is. Az sem számít, ha az érintettek az ellenkezőjét mondják – egyébként folyamatosan –, a hatalom ezt tűzte az újabb küzdelem zászlajára és nem enged belőle, bármi is történik. 

A Fidesz Facebook-oldalán már látható is az első videó, amely – kommunikációs igazgatójuk szavai szerint – „a baloldal kétszínűségével szembesíti a magyar embereket". Nem volt nehéz dolguk. Kimásoltak ugyanis egy részt Orbán Viktor legutóbbi, pénteki rádiószózatából, ami pont a témába vág. Elővehették volna az előző hetekből bármelyik hasonló megnyilatkozását, hiszen sosem mulasztja el, hogy megemlékezzen az ellenzék oltásellenességéről, vagy a baloldal dicstelen szerepléséről. Miközben a miniszterelnök, vagy Hollik István, vagy bármelyikük azt sem felejti el megemlíteni, mennyi mindent tett a kormány a járvány kitörése óta a népért. Akár igaz, akár nem. 

Sokakban felmerült a kérdés, ha egy kampányt nyilvánvaló hazugságra építenek – tudniillik, hogy a baloldal úgy, ahogy van, oltásellenes –, azt vajon meg lehet-e akadályozni a jog eszközeivel. Magyar György ügyvéd szerint a válasz egyértelműen nem. Ebben az akcióban (is) – mint általában – politikai vélemények hangzanak el. Magyarországon szólásszabadság van. Ez a jelenlegi kampányra épp úgy érvényes, ahogyan az előzőekre is az volt. Tele lehetett aggatni az országot Soros György – és gyakran vele együtt az akkori bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker – képeivel és oda lehetett biggyeszteni állításokat róluk. A migránsokkal való fenyegetőzés is ugyanebbe a kategóriába tartozik. Magyar György megjegyezte, egy közszereplőnek többet kell elviselnie, mint egy egyszerű halandónak. De ezekben a kampányokban nincs sértett, nincs kit és miért feljelenteni. 

A jog ezekben az esetekben nem sérül – folytatta a szakértő. Akik kigondolják és megvalósítják ezeket az akciókat, pontosan tudják, hol a határ. Azt pedig sosem lépik át, bármilyen állítás jelenjen is meg ezekben a kampányokban, azok nem sértik az emberi méltóságot. Természetesen vékony mezsgyén járnak, de tisztában vannak vele, miképpen lehet kísérletezni az emberek hülyítésével, hogy ne adjanak közben lehetőséget a jog megsértésére. Itt nem történik gyilkosság, lopás, rablás, ha pedig hazudnak, azzal még nem lépik át a büntetőjog határait – mondta Magyar György. 

Jellemző, ami egy baloldali képviselő néhány napja történt halála ügyében történt. A hatalomhoz közeli, elsősorban az állami médiában többször is foglalkoztak egy DK-s képviselő, Penz András ügyével. Korábban felkínálták ugyan neki a kínai vakcinát, de elutasította, majd nem élte túl a koronavírus-fertőzést. A szomorú esetet használták ki a baloldal oltásellenességének illusztrálására. A Népszava meg is kérdezte Hollik Istvánt, nem tartja-e kegyeletsértőnek, hogy belekeverték a politikát a halálesetbe. A kommunikációs igazgató szerint a Fidesz kampányában nem szerepel az elhunyt politikus, a kormánypárti médiának pedig nincs köze a kampányhoz.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője a Fidesz legújabb akciójának céljául azt nevezte meg, hogy a halálozások magas számáért ne a kormánynak kelljen viselnie a felelősséget. A lapnak arról is beszélt, hogy az egészségügyi védekezés egyetlen elemét, az átoltottságot akarják kiemelni, mert ebben a kormány sikeresnek érzi magát. Szerinte viszont a kampány korlátja az lehet, hogy az oltással szemben, éppen azok a társadalmi csoportok szkeptikusak, amelyek jellemzően a Fideszre szavaznak. 

Még valószínűleg több mint egy év van a választásokig. A Fidesz – és vezére – azonban semmit sem akar a véletlenre bízni. Nyilván azt reméli, mire elkezdődik a nyár végi ellenzéki előválasztás, addigra a magyar társadalom túlnyomó része már meg lesz győzve, nem érdemes még csak gondolni sem a hatalomváltásra.