"Olyan nyugdíjat adjon a kormány, amiből meg lehet élni"

HírKlikk 2019. augusztus 25. 14:47 2019. aug. 25. 14:47

Rezsiutalvány helyett a kormány adjon olyan mértékű nyugdíjat az időseknek, amelyből meg lehet élni - szólította fel a kormányt Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: ha a kormány komolyan gondolja a nyugdíjasok támogatását, akkor azt ne "szemfényvesztő és álságos módon", a választások előtti "könyöradományokkal" tegye, hanem emelje a nyugdíjakat "minimum a létminimum szintjére".

A képviselő szerint a megélhetéshez szükséges költségek, különösen az élelmiszerkiadások rendkívüli mértékben nőttek, a nyugdíjemelés pedig mindössze 2,7 százalékos volt, amit a létminimum alatt, vagy akörül élő idősek számára komoly megterhelésnek nevezett.

Varga-Damm Andrea elmondta: a Magyar Államkincstár 2 millió 156 ezer embernek fizet nyugdíjat, az átlagösszeg 130 ezer forint, 21 ezer nyugdíjasnak pedig 50 ezer forintnál is kevesebb az ellátása. Ezzel szemben a hús ára 13 százalékkal, a liszté 10, a burgonyáé 61, a friss zöldségek ára pedig 31 százalékkal nőtt az idén - sorolta.

A képviselő úgy vélte, a kormány azért döntött az utalvány mellett, mert annak összege 30 napon belül visszakerül a közműszolgáltatókhoz.

Varga-Damm Andrea közölte azt is, hogy a rezsitartozások nagy részét az aktív korúak generálják, mert az idősek "akkor is kifizetik a rezsit, ha ételre nem telik". Álláspontja szerint az utalványokra szánt mintegy 19 milliárd forint jelentős mértékben nem fogja csökkenteni a közműtartozások 30-35 milliárd forintos összegét.

A közfoglalkoztatottak 54 ezer forintos egyszeri pluszjuttatásáról Varga-Damm Andrea úgy vélekedett: a kormány egy összegbe adja oda azt a többletet, amit egy év alatt kellett volna tennie.

Varga-Damm Andrea újságírói kérdésre azt mondta: nem érti, miért lépett ki a Jobbikból a teljes hajdúszoboszlói szervezet tagsága, miután a városban teljes ellenzéki összefogás keretében a párt országos szervezete Holoda Attila polgármester-jelöltségét támogatja.

Szintén újságírói kérdésre a képviselő arról is beszélt, hogy aki 2019-ben szélsőségesnek tekinti a Jobbikot, "az vagy nagyon tájékozatlan, vagy más érdek motiválja".

Forrás: MTI/Hírklikk