Ön is követelheti a széles körű tesztelést – itt írhat alá

HírKlikk 2020. április 13. 10:36 2020. ápr. 13. 10:36

Széles körű koronavírus-tesztelést és -szűrést követel – Magyarországon az egészségügyi és szociális dolgozók és a lakosság egészsége védelme érdekében – az, a több szakértő által útjára indított petíció, amelynek kezdeményezői között van – a többi között – Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és Kunetz Zsombor orvos. Az ilyen tesztelés jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebben haljanak bele a fertőzésbe, és minél hamarabb meg lehessen szüntetni a kijárási megszorításokat – állítják.

A jelenlegi protokoll szerint, Magyarországon csak azokat tesztelik COVID-19-re (azaz koronavírusra), akiknek a tünetei már olyan súlyosak, hogy kórházi kezelésre szorulnak. A teszt ez esetben csupán a diagnózis megerősítését szolgálja, de a kevésbé súlyos betegeket és a panaszmentes fertőzötteket nem szűri, így ők akadálytalanul terjeszthetik a vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Magyar Orvosi Kamara, továbbá nemzetközi tapasztalatok egyaránt a széles körű tesztelést szorgalmazzák. Hosszú távon mind egészségvédelmi, mind gazdasági szempontból a kiterjedt tesztelés megéri – szögezi le a petíció, amely négy területet emel ki.

Egyrészt követeli az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók rendszeres és teljes körű koronavírus tesztelését. A többi között arra hivatkozva, hogy a nemzetközi adatok szerint, az egészségügyi dolgozók 15-20 százaléka fertőződik meg, Az egészségügyisek legalább tízszeres eséllyel kapják meg a fertőzést. Az ő tesztelésük a lakosság védelmét is szolgálja. A szociális ellátásban dolgozók jellemzően COVID-19 szempontjából veszélyeztetett személyekkel foglalkoznak, ezért az ellátó rendszer fenntartása és az ellátottak védelme érdekében szűrésük elengedhetetlen.

Sürgeti a petíció emellett a lakosság körében mindazok tesztelését, akiknek COVID-19 fertőzésre utaló tüneteik vannak, akkor is, ha nem az összes tünetet mutatják egyszerre. A betegség korai felismerése és kezelése ugyanis javítja a betegek túlélési esélyeit, csökkenti a szakemberek és az ellátó rendszer – főleg a kórházak – leterheltségét. Az igazolt betegek elkülönítésével megelőzhető a továbbfertőződés.

Harmadszorra, szeretnék elérni az igazoltan COVID-19 fertőzött személyek közvetlen környezetének tesztelését. Ezzel megállítható vagy visszaszorítható a járvány terjedése.

S végül, de nem utolsósorban, megfelelő időzítéssel a lakosság minél szélesebb körű tesztelését is végre kellene hajtani, ellenanyag vizsgálattal. Az ellenanyag alapú, vagyis immunológiai tesztek képesek kimutatni, hogy ki az, aki már átesett a fertőzésen, azaz minimális kockázat mellett, visszatérhet munkájához. A lakosság reprezentatív részét felölelő vizsgálat eredményei alapján, lehet felelős döntéseket hozni a szükséges korlátozásokról – szögezik le a szakértők.

A petíciót itt lehet aláírni.

Forrás: Hírklikk