Öngólt rúgott a nemzetközi porondon az immár antiszemitizmussal is vádolt orosz vezetés

HírKlikk 2022. május 3. 19:10 2022. máj. 3. 19:10

Izrael élesen bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert amiért azt mondta, hogy Adolf Hitler részben zsidó származású volt. Izrael szerint ez megbocsáthatatlan, mert relativizálja a náci holokauszt horrorját. Több nyugati ország külügyminisztere szintén élesen bírálta a lavrovi kijelentéseket, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azzal vádolta Oroszországot, hogy elfelejtette a második világháború leckéit, vagy soha nem is tanulta meg azokat. 

Izraelben az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok éles romlásának jeleként bekérették a külügyminisztériumba Moszkva izraeli nagykövetét, és bocsánatkérést követeltek Oroszországtól. A Reuters az izraeli miniszterelnök közleményéből kiemeli, hogy Naftali Bennett szerint „Az ilyen hazugságok célja az, hogy magukat a zsidókat vádolják a történelem legszörnyűbb, ellenük elkövetett bűnéért. Azonnal be kell szüntetni azt, hogy a zsidók elleni holokausztot politikai célokra használják fel!” 

Lavrov a bírált megjegyzéseket egy olasz televíziónak nyilatkozva tette, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért is kell Ukrajnát nácítlanítani, amikor maga az ország elnöke zsidó. Az orosz külügyminiszter azt mondta: „Ha azt mondják, miféle nácítlanítás ez, ha magunk is zsidók vagyunk, akkor azt gondolom, hogy Hitlernek zsidó gyökerei is voltak, vagyis ez semmit sem jelent. Hosszú ideje azt halljuk a bölcs zsidó emberektől, hogy maguk a zsidók a legnagyobb antiszemiták.” 

A Reuters megjegyezte: Hitler egyik nagyapjának személyéről nem tudni semmit, de voltak bizonyítékokkal soha alá nem támasztott spekulációk arról, hogy esetleg zsidó lehetett. 

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter úgy vélekedett, „A világnak szót kell emelni az ilyen aljas, veszélyes retorika ellen”. Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus-megbízottja rámutatott: Lavrov megnyilvánulásai gúnyt űznek a nácizmus áldozataiból, és „nem csak a zsidókat, hanem a nemzetközi közönséget támadják szégyentelenül a nyílt antiszemitizmussal”.  Mario Draghi olasz miniszterelnök „obszcénnek” minősítette az orosz külügyminiszter által mondottakat, míg Justin Trudeau kanadai kormányfő „hihetetlennek” nevezte azokat. Dani Dayan, a Jad Vasem elnöke kijelentette, „Az orosz külügyminiszter teljesen alaptalan antiszemita összeesküvés-elméletet terjeszt”

Yair Lapid izraeli külügyminiszter, akinek nagyapja a holokausztban vesztette életét, azt mondta, „A rasszizmus legalsó fiókja, hogy a zsidókat antiszemitizmussal vádolják... Az ukránok nem nácik. Csak a nácik voltak nácik, és csak ők foglalkoztak a zsidók módszeres kiirtásával.”

Izrael az orosz támadás után nem akarta növelni a feszültséget Moszkvával, amelynek jelentős befolyása van a szomszédos Szíriában, ezért kerülte Moszkva közvetlen bírálását, és nem vezetett be szankciókat orosz oligarchák ellen. A feszültségek azonban így is fokozódtak, és Lapid a múlt héten már kimondta: Oroszország háborús bűnöket követ el Ukrajnában. 

A Reuters Lavrov kijelentéseivel kapcsolatban kérdéseket tett fel Oroszország izraeli nagykövetségének és Lavrov hivatalának, de azokra nem kapott választ.