Online íróiskola – nem csak íróknak

HírKlikk 2021. december 3. 12:40 2021. dec. 3. 12:40

Az íróiskolák és tanfolyamok a világon mindenütt általában írónak, költőnek készülő vagy legalábbis írással próbálkozó ifjabb vagy idősebb embereknek szól. A most induló online írósuli már a jelmondatában is tágabb körre céloz. Erről kérdeztük Nógrádi Gábort, az online írósulit létrehozó írót.

Miért döntöttek az online írósuli létrehozása mellett?

Nemigen kell bizonygatnom, hogy az internet létezése óta, szinte mindenkinek egy kicsit íróvá kellett válnia, hogy posztokat, kommenteket tudjon írni, vagyis a gondolatait, a véleményét meg tudja fogalmazni. És akinek van egy kis önkritikája, az tudja, hogy ez a „fogalmazás” gyakran tökéletlen, pontatlan, érdektelen. De a neten való megnyilvánulásnál még fontosabb, hogy – legyen bármilyen mestersége valakinek – írásban és szóban jól fejezze ki magát. Bence fiam szokta mondani, akitől az egész online írósuli ötlete származik, hogy jól megírt leveleivel mindent ügyet, problémát el tud intézni, a konfliktusokat meg tudja oldani.

Talán Bence is egy íróiskolát végzett?

Tulajdonképpen igen. A fiaimnak, Gergelynek és Bencének már gyerekkorukban fogalmazási feladatokat adtam. Később igen jó riportokat, riportsorozatokat írtak például a Kurír című napilapba. Már akkor is hittem abban, hogy bármit csinálnak majd az életben, bárhova veti őket a sors, a pontos, színes fogalmazás legalább annyira segíti majd a sikerességüket, mint az idegen nyelvtudás, a gyorsolvasás, és – mondjuk – az egészséges táplálkozás.

Az irosuli.hu nyitóoldalán a hármójuk portréja van. Ez azt jelenti, hogy…?

Igen, a fiaimmal együtt indítottuk az íróiskolát. Bence ötletével kezdődött, és ő építette fel a honlapot is. Gergő pedig egy önálló tanfolyami anyagot készít a saját írói gyakorlata, ismeretei alapján, amelyek némileg eltérnek az én tapasztalataimtól, hiszen az ifjúsági regényei mellett ő több, felnőtteknek szóló népszerű novelláskötetet és regényt is írt. Bencének pedig százezres példányszámot értek el a menedzser könyvei, tehát ismét egy másfajta írói stílust dolgoz fel az írósuli hallgatói számára. És akkor még nem említettem azokat az író- és újságíró kollégákat, akikkel interjút akarunk készíteni az írástudók titkairól az irosuli.hu számára.

Forrás: Hírklikk