Online konferenciát rendez Trianonról az SZDI

HírKlikk 2020. május 28. 08:07 2020. máj. 28. 08:07

Trianon: múlt, jelen, jövő címmel rendez online konferenciát pénteken a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) az első világháborút lezáró békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

A konferencia résztvevői a mai napig rengeteg magyar embert érintő és egy egész évszázadon átívelő kérdésekre keresik a választ: Mit jelentett Trianon, pontosabban a kisebbségi és többségi lét a mindennapokban és miként viszonyult ez a propagandához? Mit jelentett pontosan kisebbséginek lenni Csehszlovákiában agy Romániában? Hogyan és miért tűnt el fokozatosan a tapasztalatok és az emlékezet sokszínűsége, vált szinte erkölcsi kötelességgé, hogy ma azok is személyes traumaként hivatkozzanak Trianonra, akik nem érzik magukat érintettnek?

Az online konferenciát Harangozó Gábor, az SZDI programigazgatója nyitja meg, majd bevezető beszédet mond Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Ezután előadást tart Egry Gábor történész, az MTA doktora, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, az ERC Nepostrans kutatási projekt vezetője, Hiller István történész, az Országgyűlés alelnöke és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke. Az előadásokat vita követi.